Горещи новини

Трусът в Турция разруши крепост на 2000 години

| 15:31

Земетресението, което тази сутрин разтърси Южна Турция и Северна Сирия, разруши и историко-археологическа забележителност, датираща от преди повече от 2000 години. Това е крепостта „Газиантеп“, която се намира в центъра на едноименния град в южната част на Турция.Източната, южната и югоизточната част на крепостта в централния квартал „Шахинбей“ бяха унищожени от земетресението, а отломките разпръснати по пътя, съобщи държавната Анадолска агенция. От агнецията добавиха, че подпорната стена също се е срутила.


Замакът първоначално е построен като малка наблюдателна кула от времето на Хетската империя през второто хилядолетие пр. н. е. По-късно е разширена от Римската империя през II и III век сл. н. е. Крепостта е допълнително разширена и обновявена през VI век, по време на управлението на византийския император Юстиниан I.

Крепостта в Газиантеп е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Цитаделата на Алепо, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, също беше повредена от земетресението. Това съобщи Хамам Саад, ръководител на Генералната дирекция за антики и музеи на Сирия.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!