Горещи новини

Три са най-добрите диети на годината

-10:25-Razloginfo.com

Средиземноморската, DASH диетата и флекситарианската остават най-добрите хранителни режими за 2021 г., отсъдиха експерти в областта.И трите диети също са силно препоръчвани от лекарите заради известните им ползи за здравето.

Може би най-здравословната в света, средиземноморската диета предлага изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и зехтин. Тя все още се води номер 1. Включва риба и домашни птици, по-постни източници на протеини и без червено месо. Червеното вино се консумира редовно, но в умерени количества. Рибата присъства през ден в режима. Пие се и по литър и половина вода дневно.

Изследванията показват, че ползите от спазването на хранителен режим в средиземноморски стил, могат да бъдат много: сваляне на тегло, по-добър контрол на нивата на кръвната захар и намален риск от депресия, възпаления, инфаркт, инсулт и болест на Алцхаймер.

„Средиземноморският план за хранене няма определен диапазон на калории или насоки за порции, поради което може да отговаря на нуждите на почти всеки. Храненето по този начин може да помогне да стопите килограми, но по-забележителни са ползите за здравето, които се постигат с него, като например подобрения в сърдечно-съдовата система“, казва Ерин Палински-Уейд, диетолог.

В проучване, на JAMA Network Open върху близо 26 000 жени, тези, които спазват средиземноморската диета имат до 28% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не спазват диетата, вероятно защото диетата подобрява инсулиновата функция и намалява индекса на телесна маса.

Приемат се храни с по-малко натрий и повече магнезий, калций и калий. Например картофи, леща, банани. Позволени храни са плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, някои бобови растения, птиче месо, риба, ядки. Ограничават се храни с високо съдържание на наситени мазнини, като мазни меса, пълномаслени млечни продукти и тропически масла като кокос, палмови ядки и палмово масло.

Що се отнася до флекситарианската диета, в преглед на 25 проучвания е доказано, че стилът на хранене помага при загуба на тегло, подобрява кръвното налягане и намалява риска от диабет тип 2.

При тази диета се набляга на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, растителен вместо животински протеин и месо само от време навреме. Ограничават се захарта и сладкишите. Растителните храни означават по-малко калории. Съдържат и антиоксиданти, което предпазва от рак. От пълнозърнестите храни се препоръчват елда и киноа, а от млеката – кокосово и бадемово. Месото трябва да бъде от пиле или пуйка.

Флекситарианската диета е лесен начин за всеки да намали количеството калории и наситени мазнини. Тази гъвкавост прави диетата по-лесна за поддържане в дългосрочен план. Това също така увеличава броя на порциите плодове и зеленчуци, които ще ядете, което наистина е от ключово значение за здравословното хранене.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!