Горещи новини

Три европейски държави безпрецедентно признаха Палестина и шокираха Израел

-17:26-Razloginfo.com

Войната с 35 хиляди жертви на Израел в Газа даде реципрочен резултат. Още три богати европейски държави признаха безпрецедентно накуп държавата Палестина.Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, тази сутрин, че официално ще признаят независима палестинска държава от 28 май.
Още две страни от 27 – те – Словения и Малта – дадоха сигнали в последните седмици, че планират да предприемат същата стъпка с мотива, че съвместното съществуване на две държави е от ключово значение за постигането на траен мир в Близкия изток.
Швеция беше първата страна, признала държавата Палестина, след приемането си в Европейския съюз.
Френският министър на външните работи Стефан Сежурне изрази позицията на страната си с думите, че условията за официално признаване все още не са изпълнени.
Израелският външен министър Израел Кац нареди на посланиците в Ирландия и Норвегия незабавно да се върнат в Израел за консултации.
В координирано изявление, Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че признават държавата Палестина. Решението влиза в сила от следващия вторник.

„Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че признават държавата Палестина. Сега всеки от нас ще предприеме необходимите стъпки, за да приведе в действие това решение. Разговарях с редица други лидери и колеги и съм уверен, че още държави ще се присъединят към нас“, заяви Саймън Харис, премиер на Ирландия.

Испанският премир обяви, че признаването на Палестина не е насочено срещу Израел и не е от полза за Хамас.

Палестинското ислямистко движение „Хамас“, което води война срещу Израел в ивицата Газа, определи признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече „исторически момент“, предаде Франс прес.

Испания, Ирландия и Норвегия обявиха по-рано днес, че са взели координирано решение за признаване на палестинска държава на 28 май.

„Смятаме това за важен етап към признаването на нашето право на терен и създаването на палестинска държава със столица Йерусалим“, се казва в изявлението на „Хамас“. Групировката призова световната общност „да признае законните национални права“. Басем Наим, високопоставен представител на движението, което е на власт в Газа от 2007 г. насам, заяви, че тези признания се дължат на „смелата съпротива“ на палестинците и „историческата упоритост на палестинския народ“.

„Вярваме, че това е повратна точка в международната позиция по палестинския въпрос, подчерта той.

ООП заяви от своа страна, че това е „исторически момент“ на триумф за свободния свят. Той бе постигнат „след дълги десетилетия на палестинска национална борба, страдания, болка, расизъм, убийства, потисничество, злоупотреби и разрушения, на които е бил подложен палестинският народ“, подчерта в „Екс“ Хюсеин аш Шейх, генерален секретар на Изпълнителния комитет на ООП.

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре обяви първи, че страните имат намерение да признаят палестинската държава на 28 май. Той отправи „силен призив“ към други държави да последват примера му. Скоро след това неговият ирландски колега Саймън Харис последва примера му, както и испанският премиер Педро Санчес, един от най-яростните критици на военната операция, предприета от Израел в ивицата Газа в отговор на извършеното на 7 октомври миналата година безпрецедентно нападение на „Хамас“ срещу израелска територия.

Израел реагира незабавно, като обяви, че отзовава „за консултации“ посланиците си от Ирландия и Норвегия.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока – още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава – Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!