Горещи новини

Трите мъдри маймуни – Мизару, Киказару и Ивазару

-19:44-Razloginfo.com

Известното шинтоистко светилище Tōshō-gū в Япония е дом на произведение на изкуството, познато на цял свят. Дърворезба на трите мъдри маймуни е гордо поставена на входа на светилището още през 17 век. Тя е изработена от скулптора Хидари Джингоро и символизира фразата: „Не гледай зло, не слушай зло, не говори зло“.Смята се, че тази максима е „пристигнала“ в Япония от Китай през 8 век като част от философията на будистката школа Тендай (или още Тянтай), но някои историци твърдят, че древни изображения на трите маймуни не са открити в никоя друга страна, освен Япония. Трите мъдри маймуни представляват само малка част от голяма серия дърворезби, разположени в светилището.

Те са общо 8 на брой и заедно представляват „Кодекса за поведение“, разработен от известния китайски философ Конфуций. Между 2 и 4 век пр.н.е. към колекцията от фрази е включена и формулировката: „Не гледайте онова, което противоречи на благоприличието, не слушайте онова, което противоречи на благоприличието, не говорете онова, което противоречи на благоприличието, не правете движение, което противоречи на благоприличието“. Възможно е това да е било първоначалната фраза, която по-късно е била съкратена с пристигането ѝ в Япония.

Маймуните от дърворезбата са японски макак, вид, който се среща най-често в планинските райони на японския остров Хошну. Те са изобразени седнали една до друга като първата е закрила ушите си, втората устата, а третата очите си. По света те са известни като „не гледай зло, не слушай зло и не говори зло“, но всъщност маймуните имат имена. Първата маймуна, закрила ушите си е Киказару, Ивазару е закрила устата си, а Мизару е закрила очите си. Освен оригиналните японски имена, в някои други страни те са наричани Мизару, Миказару и Мазару.

Интересното е, че техните имена вероятно представляват игра на думи, тъй като всички те завършват на „zaru”. В японския език „saru” е думата, използвана за „маймуна“. Вторият смисъл на „saru” е „отдалечи се“/“тръгни си“, което може да се тълкува като фраза, отправена към злото.

В Япония трите маймуни заедно се наричат „Sambiki-Saru”, което означава „Трите мистични маймуни“. Понякога към трите маймуни е добавяна и четвърта – Шизару, която символизира принципа „Не прави зло“.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!