Горещи новини

Тревожно! Сериозен ръст на заболелите от диабет годишно

| 19:40

Във времена на COVID-19, още една пандемия се разраства застрашително. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. По данни на Световната здравна организация около 40% от хората дори не знаят, че го имат. В България от това заболяване страдат около 500 хиляди души.На 14 ноември отбелязахме Международния ден за борба с диабета. В центъра за превенция на захарен диабет можем да си направим тест, с който да разберем дали имаме диабет.

„Много е важно да се тествате, защото много от хората не знаят, че имат захарен диабет. В световен мащаб са около 40%, в България – по-малко, около 35%. Проблемът е, че когато кръвната захар се повишава, не боли. Хората, които имат повишена кръвна захар, не го знаят. Около 30% от тях вече имат усложнения, когато се постави диагноза. Това значи, че тя е била късна“, ендокринологът проф. Здравко Каменов.

Затова, според него, трябва да се провежда скрининг, а най-удачно е той да се прави от рисковите групи – хората, които наследствено са податливи към захарен диабет, тези с наднормено тегло или със сърдечно-съдови заболявания, жени, които са имали гестационен диабет или със синдром на поликистозните яйчници.

„Това е много важно, защото диабет от 2 тип може да бъде профилактиран и да не се допусне. Измерването на кръвната захар е много просто, има различни варианти“, добави проф. Каменов.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!