Горещи новини

Трансформиращо STEAM образование: През първата година в Dream Space се обучиха повече от 3500 ученици и 900 учители

| 13:37

България е поела по пътя на създаването на над 2500 STEM центрове в училищата, като целта е до 2026 г. да има изграден STEM център във всяко държавно и общинско училище. В паралелни усилия Microsoft България, с подкрепата на Телелинк Бизнес Сървисис, създаде безплатния STEAM образователен център Dream Space. От стартирането си преди една година Dream Space е приел 3500 ученици и 900 учители, които са участвали в завладяващи, базирани на научни изследвания STEM преживявания. В Dream Space учениците усъвършенстват своите STEAM умения и изчислително мислене наред с важни социално-емоционални умения като емпатия, творческо мислене, етично вземане на решения и сътрудничество. Откакто е отворил врати, центърът е организирал 140 иновативни STEAM работилници, в които учениците са в центъра на усвояването на специфични знания, умения, поведения и ценности, които им помагат да откриват и създават работещи решения на местни и глобални проблеми.“Dream Space, нашият образователен STEAM център, създава значими преживявания, които помагат на децата да придобият умения за бъдещето. Признавайки, че нашите младежи са архитектите на утрешния ден, наш дълг е да ги снабдим с необходимите умения и ноу-хау, които са от съществено значение за бъдещата им заетост. Удовлетворяващо е да наблюдаваме как учители и директори на училища активно се включват в нашите работилници заедно със своите ученици и сме развълнувани от нарастващия интерес от страна на други желаещи да повторят преживяването Dream Space в собствените си училища“, каза Калин Димчев, Изпълнителен директор на Microsoft България и Генерален мениджър на Microsoft за Адриатическия регион.

Dream Space поставя учащите в ролята на изследователи. Също така, за да може вълнуващото преживяване в Dream Space да има траен ефект върху мотивацията, упоритостта и проактивността на учениците, всеки клас има своя собствена мисия, която децата трябва да изпълнят заедно.

„Аз и моите ученици сме впечатлени от атмосферата на активно учене, създадена от фасилитаторите, и от стила им на общуване с учениците. След посещението често представям проблеми от реалния живот по време на уроците с подходяща тема. Винаги се стремя да мотивирам учениците си и STEAM обучението в Dream Space беше много полезно за мен и моите ученици в тази посока. Бих искал да посещавам Dream Space всяка година с различен клас. Това беше много вълнуващо, мотивиращо и вдъхновяващо преживяване за мен и моите ученици“, каза Елена Пенчева-Колева, старши учител в 44-то СУ в София.

През тази учебна година екипът на Dream Space е планирал още интересни инициативи, включително повече STEAM работилници за ученици, стартирането на Dream Space TV, клубове за ученици и целенасочено обучение за студенти по педагогика от университети. Ще бъде създадена Академия за учители Dream Space, която ще се фокусира върху STEAM обучението и създаването на съдържание с Minecraft Education, Micro:bit, MakeCode Arcade и други безплатни приложения за Windows. Учениците и учителите могат да очакват и отбелязването на Деня на образованието 2024 г. на тема „Традициите на нашето бъдеще“, както и големия финал на учебната година в Dream Space – хакатон.

За да научите повече подробности и да резервирате място за безплатна работилница за клас ученици в Dream Space, моля, посетете www.dreampace.bg.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!