Горещи новини

Транспортен хаос в Западна Европа заради отменени полети

| 10:29

Стачките в европейската гражданска авиация продължават в разгара на същинското начало на летния туристически сезон.Трудовите спорове за условия на труд и заплащане се разиграват на фона на високата инфлация и крехкото възстановяване на трафика след пандемията от Ковид-19, информира БНТ.

Засегнати са традиционни дестинации като Франция и Испания. Превантивно са анулирани една пета от полетите на летище Роаси – Шарл-де Гол в Париж. Отменени са 20 на сто от полетите между 7.00 и 14.00 часа от и за най-голямото френско летище заради протест на противопожарните служби. Недоволните вече отхвърлиха като незадоволително предложение за 4% ръст на заплатите. Синдикатите са депозирали предупреждение за нова стачка на Роаси-Шарл-де Гол и за следващата събота и неделя, когато започва лятната училищна ваканция във Франция.

15 полета от и за Испания на нискотарифните превозвачи Изиджет и Райънеър бяха отменени заради стачки на кабинния екипаж. Закъснения има при други 175 полета. Синдикатите в Райънеър обявиха до края на месеца още три спирания на работа за по четири дни на 10-те испанския летища, на които оперира ирландският авиопревозвач. Недоволните настояват за по-добри условия на труд, като за останалите им колеги в Европа. Трудовият спор изненада неприятно туристи в Палма де Майорка.

С искане за спазване на трудовото законодателство и повишение на заплатите миналата седмица стачкува персоналът на “Райънеър” и в други европейски страни като Португалия, Белгия, Италия и Франция.

Споразумение за второ удължаване на преговорите отложи началото на безсрочна стачка на пилотите в Скандинавските авиолинии. Новият срок за пробив е 12 на обяд в понеделник.

“Да, напредваме. В противен случай нямаше да отложим крайния срок. Все още обаче се различаваме в позициите си”, заяви Мариан Хернес – главен медиатор – SAS.

Недоволните протестират срещу орязване на заплащането в рамките на план за преструктуриране, който да гарантира оцеляване на компанията след серия загуби и спасителни планове от началото на ковид пандемията през 2020 г.

Потърпевши от закъснели или отменени полети във Франкфурт са били съветвани сами да потърсят багажа си при алтернатива за доставка на по-късна дата, съобщава Ройтерс. Германия смекчи правилата за наемане на чуждестранни работници за да компенсира липсата на персонал за натоварения летен сезон и подновените авиопътувания.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!