Горещи новини

„Топене на китки“! Гергьовден в Добринище събра стотици в народни носии, за да продължи една стара традиция

-12:40-Razloginfo.com

Гергьовден в Добринище събра стотици в народни носии, за да продължи една стара традиция, характерна за града. Ритуалът „Топене на китки“ е обичай, предаван от поколение на поколение, съхранил традиционните багри на носиите, благозвучната гергьовска песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие, които хората на града възродиха. Малки и големи, облечени в народни носии, се събраха на площада, за да покажат как всяка махала в града вижда този ритуал.За да споделят емоцията на празника, в Добринище бяха кметът на Община Банско – Иван Кадев, председателят на Общински съвет – Георги Икономов, зам.-кметът – Стойчо Баненски и секретарят – Иван Докторов.

Кметът поздрави хората за Гергьовден и им пожела „любов и здраве, задружни семейства и радост, за пълни къщи с челяд и плодородна земя за празник в делника и щастие в празника”, като не пропусна да отбележи, че е изключително радостен, че в този хубав ден и значим празник в духовния календар на България е именно тук в град Добринище.

За поредна година офицерите, сержантите от запаса, всички бивши военнослужещи и военноинвалидите на Банско бяха поздравени от ръководството на Община Банско, в лицето на кмета на Община Банско Иван Кадев, зам.-кмета Стойчо Баненски и секретаря Иван Докторов, по случай 6. май – денят на великомъченик Свети Георги Победоносец, закрилникът на Българската армия. Кметът поздрави всички присъстващи по случай Денят на храбростта, като им пожела здраве – на тях и техните семейства, както и един достоен живот. Архиерейският наместник на Разложка духовна околия отец Янко Русков извърши водосвет за освещаване на българските знамена.

По-рано през деня бе направен курбан за здраве и благополучие на всички миряни пред храма, носещ името на „Свети Георги”, изграден в местността Свети Георги.

Ежегодно, в почит към „Свети Георги”, на игрището на площад „Илинден” в град Банско се провежда двудневен детски футболен турнир. В събитието се включват деца и младежи от Банско, Добринище и Разлог, които мерят сили между отборите.

Честит имен ден на всички празнуващи, честит ден на храбростта и празник на българската армия!

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Може да бъде изображение с 2 души и текстово съобщение

 

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!