Горещи новини

Томина неделя е, празнуват Тома, Томислав, Томислава

| 9:20

Днес е Томина неделя – последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово. Почита се паметта на един от дванадесетте Христови ученици – Свети апостол Тома.Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен той не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство – да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

В неделята след смъртта си Христос отишъл при апостола и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“ Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за прошка. Тома е символ на човешката слабост, но и един от най-ревностните разпространители на християнството, сторил много чудеса и покръстил много християни.

В народния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробища, заедно с козунак.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!