Горещи новини

Томина неделя е… Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава

-8:10-Razloginfo.com

Днес е светъл празник. Първата неделя след Великден се нарича Томина неделя.



През Томина седмица възкръсналият Иисус Христос започнал да се появява пред учениците му. Когато се понесла мълвата, че тялото на Спасителя го няма в пещерата и той е възкръснал, единствено апостол Тома не повярвал в нея.

Освен това на Томина неделя се боядисват отново яйца, които се раздават за душите на покойните. Вярва се, че по този начин близките им ги предпазват от превъплъщаване.

Първият понеделник след Томина неделя се нарича „Софинден”, „Сувия”, „Сувинден”.

Почита се сушата. Според народните представи денят е „хаталия” – лош ден. Затова се спазват някои забрани. Жените не перат и не сушат дрехите. Не се копае и не се сее, „за да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, „за да не се вдига” млякото на говедата и да не стават рани.

На Софинден се изпълнява стар обичай за предпазване на хора и добитък от болестта „топалък” (да не окуцяват). Преди изгрева на слънцето жените връзват на един кол на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и наричат: „Тука да остане топалъка!”; „Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца”.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав и Томислава.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!