Горещи новини

Томас Мор: Ако честта носеше печалби, всички щяха да са почтени

-11:09-Razloginfo.com

Томас Мор се ражда на 7 февруари 1478 година в семейството на сър Джон Мор, лондонски съдия, известен с честността и неподкупността си.Началното си образование Мор получава в училището към абатството на св. Антоний. На 13 годишна възраст попада при Джон Мортън – архиепископ на Кентърбъри. Известно време служи като паж на Мортън. Архиепископът на Кентърбъри съзира зад веселия характер и остроумието на Томас бъдещето на един успешен водач. С негово съдействие Мор продължава образованието си в Оксфорд, където учи при Томас Линакър и Уилям Гросин, изтъкнати прависти за времето си. През 1494 година се връща в Лондон, но кариерата на юрист не му допада. През 1504 година Томас Мор е избран за член на английския Парламент.

Първото, което прави Мор, след като става член на Парламента, е да настоява за намаляване на данъците. Заради тези му действия крал Хенри VII арестува баща му и го хвърля в затвора. Томас Мор е принуден да плати голяма глоба, за да освободи баща си и да се откаже от политическата си кариера. Ще се върне в политиката едва когато крал стане Хенри VIII. В двора на новия владетел Мор постига успехите си. Между 1529 и 1523 година е Лорд-канцлер на Англия и получава рицарска титла.

Томас Мор е автор на манифеста “В защита на седемте тайнства” – отговор на тезите на Мартин Лутер и реформаторското течение като цяло. Но верността към католическата църква, която толкова го издига в очите на краля, в крайна сметка довежда и до гибелта му. Когато Хенри VIII решава да се разведе за първи път (това не се случва само веднъж), Мор настоява, че бракът може да бъде разтрогнат само от папата. А папа Климент изобщо няма намерение да прави нещо такова. Така Хенри VIII къса всички отношения с католическата църква и поставя началото на Англиканската, в която кралят има върховна власт.

Томас Мор подава оставка. Нещо повече, не се явява на коронацията на новата съпруга на Хенри VIII. Но последната капка, преляла чашата на търпението на краля, става това, че Мор отказва да положи клетва, с която да признае децата на Хенри VIII и новата му съпруга Ан Болейн за законни наследници на кралския род.

Принципността по религиозните въпроси коства на Томас Мор живота му. На 17 април 1535 година е арестуван и хвърлен в Тауър. Признат е за виновен в съответствие с  “Акта за държавна измяна” и на 6 юли 1535 година е екзекутиран. Екзекуцията за държавна измяна се извършва по правилата на “четворната смърт” – обесване, обезглавяване, разчленяване и разпръсване на останките.

За верността си към католицизма Томас Мор е канонизиран от католическата църква и през 1935 година е обявен за светец от папа Пий XI.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!