Горещи новини

Токът на борсата подгони хилядарката

| 17:57

Цената на тока на борсата продължава да расте главоломно.Днес тя нарасна с цели 23% спрямо вчера, достигайки нов рекорд от средно 824,55 лева за мегаватчас. В рамките на деня бяха отчетени и пикови стойности от 1061 лева за Мвтч.

По-рано днес енергийният министър Александър Николов обяви пакет от мерки за 1,5 млрд. лева за подпомагане на бизнеса за скъпия ток и газ. Компенсациите за електроенергията ще се изчисляват спрямо реалната борсова цена в сегмента „ден напред“ за юли, която бе 185,59 лева на мегаватчас. Всички консуматори, които са подписали дългосрочни договори под тази цена, няма да получат компенсации. За сотаналите размерът на компенсацията ще бъде 75 на сто от разликата между базова цена и реална средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната цена.

Това на практика означва, че за тока за утрешния ден компенсацията ще бъде 247,37 лв. (30% от 824,55 лева). Т.е. реалната цена, която ще плати бизнесът, е 577,18 лв./мвтч.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!