Горещи новини

Този зеленчук е много добър за имунитета

-18:37-Razloginfo.com

Изследователи от Института „Франсис Крик“ са установили ползите от някои храни и хранителни добавки, съдържащи индоли. Според проучването, публикувано в списание Cell Host & Microbe, подходящата диета може да предпази от хронична инфекция, причинена от Cryptosporidium, която е често срещана при деца под двегодишна възраст.Предишно проучване, при което доброволци са били изложени на Cryptosporidium, показва, че хората с по-високи нива на индоли във фекалиите са устойчиви на инфекцията. Индолите са молекули, които често се срещат в кръстоцветните зеленчуци като броколи и за които е известно, че активират рецептора за ароматни въглеводороди (AHR), който поддържа защитната функция на червата, кожата и белите дробове.

При новите експерименти изследователите излагат мишки на паразита и наблюдават, че инфекцията предизвиква увеличаване на имунните клетки в чревния епител (слой от клетки, покриващи червата), които са част от първата линия на защита. Когато тези CD8+ Т-клетки са прехвърлени на мишки с отслабена имунна система, способността на гризачите да се борят с криптоспоридиите се повишава.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!