Горещи новини

Това са сирената, които са напълно подходящи за печене на скара

| 11:43

Сирене, печено на скара – може и да звучи странно, тъй като сме свикнали, особено в нашите географски ширини, да гриловаме основно месо или зеленчуци. При това става дума за сирене, директно поставено върху скарата. Но това, всъщност, оказва се е чудесен вариант за лека и вкусна храна в топлите летни месеци.Най-твърдото сирене в света.Хималайското сирене с невероятен вкус и хранителна стойност.Сиренето на скара също е и чудесен вариант и за онези, които не консумират месо.

Логично е обаче да се запитаме кой от многото видове сирена е подходящ да се използва за печене на скара. И дали може всеки вид да се обработва по подобен начин. Отговорът е, разбира се, е – не. Нужно е да се придържаме към сортовете, които няма да се разтопят твърде много и ще запазят консистенцията си на високите температури. Едно от най-подходящите сирена за случая е халуми, благодарение на високата му точка на топене. Халуми е традиционно сирене от Кипър, направено от козе или овче мляко.
Съставът и текстурата му се омекотяват и отпускат съвсем малко, след като се нагрее, което го прави чудесен вариант за печене на скара. Може да e и на големи резени или дори на малки кубчета. Издържа добре и на печене на шиш – така че спокойно може да го използваме към зелечуците, които традиционно набождаме на шиш.

Сиренето фета също е идеален вариант за скара. То е вид саламурено сирене от овче мляко, традиционно произвеждано в Гърция. Важно е обаче, ако се пече на скара, да се остави на по-големи парчета, защото по принцип лесно се „руши“.

Подходящо е да се сервира с хляб или крекери или пък да се добави към салатата. Вкусното френско сирене бри, направено от краве мляко, също е добър вариант за скара. Което може и да звучи странно, предвид че е от меките сирена. Но ако го нарежем на малки парчета и поставим на скарата, ще се убедим, че резултатът от това е чудесен, пише marthastewart.com.

Единственото условие е да се пече за кратко време – две до пет, най-много, минути от всяка страна. И като цяло с него трябва да бъдем по-внимателни – и при обръщането по време на печене и при поставянето след това в чиния, защото има висока вероятност да се разкъса.

И освен със солени неща като хляб или крекери, може да се консумира със сладка и дори пресни летни костилкови плодове. И за да стане сиренето още по-вкусно, специалистите по хранене дават няколко съвета. Един от които е то да бъде предварително мариновано – и колкото по-дълго се остави в марината, толкова по-вкусно ще стане след това при печенето.

Важно е и сиренето да се държи на стайна температура преди поставянето му на скарата. Защото в противен случай твърде бързо ще се запече отвън, а топлината трудно ще достигне до вътрешността му.
Кои са най-полезните сирена.Протеинът е ключът.

Разбира се, грилът трябва да се намаже предварително с масло, или пък самото сирене – при това от двете страни. Това ще предотврати залепването.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!