Горещи новини

Това са най-жестоките владетели на всички времена

| 11:07

В историята на света една от основните роли се пада на различни владетели и тяхното управление. Някои са се изявявали като герои, други като безпощадни тирани. Постъпките на всички, обаче, са оставили трайни белези във времето. Ето кои са най-жестоките владетели, управлявали някога според Business Insider, тези, чиито имена ще помним вечно.Цир Шъхуан – управлявал през 247-210 пр.н.е.

Най-голямото му постижение е началото на строежа на Великата китайска стена. Той е първият император на Китай. По време на строежа на защитното укрепление, обаче, изключително голяма част от работниците загубили живота си. Според легендата, императорът е заставил хората да му построят гробница, която впоследствие станала „дом“ на небезизвестните 6000 теракотени войници. По негово нареждане всички, които взели участие в строежа на мястото били убити.

Калигула – управлявал през 37-41 г.

Известен като Лудия император, Калигула убивал и унищожавал наред. Принуждавал семействата на противниците му, които погубвал, да гледат тяхната смърт. Неговото име се асоциира със жестокост и до днес.

Атила – управлявал през 434-453 г.

Владетелят, който управлява Хунската държава (съвременна Унгария), след като убива собствения си брат. Макар, докато е на трона да разширява границите на страната до Украйна, Русия и Германия, той се слави с унищоженията, които предизвиква след себе си. Всяка стъпка на Атила е съпътствана с гибел.

Ву Цетян – управлявала през 690-705 г.

Жестока, но и впечатляваща, тъй като тя е единствената императрица, управлявала Китай. Издига се до такава от наложница, а до трона стига, като убива всеки, който се изпречи на пътя й, бил той и неин роднина.

Чингис Хан – управлявал през 1206-1227 г.

Неговото име всяка ужас и до днес. Чингис Хан е жестокият владетел, който обединява монголските племена. Владенията му се простират и в Китай и Централна Азия. Коли и беси на ред. Веднъж, превземайки Хорезмия (съвременен Иран), избива висшата класа до крак.

Томас де Торквемада – управлявал през 1483-1498 г

Популярен е с това, че налага мъченията за самопризнание. Той е част от испанската инквизиция, съветник на крал Фердинанд, който подстрекавал владетелите да дадат възможност на испанските евреи да избегнат смъртта, само ако приемат католическата вяра. Според легендата, Торквемада е причина за гибелта на приблизително 2000 човека. Изключително жесток владетел.

Тимур – управлявал през 1370 – 1405 г

Създател на Тимуридската империя (днешен Ирак, Иран, Сирия, Турция). По негова заповед се създава кула от живи хора, поставени един върху друг, циментирани с хоросан. Той е един от най-свирепите владетели, всявали страх и ужас.

Влад III – управлявал през 1448; 1456-1462; 1476г.

… или Граф Дракула, владетел на Влахия. Също жесток владетел, популярен с начина, по който се отнасял с противниците си, а именно набиването им на колове.

Цар Иван IV – управлявал Великото московско княжество през 1533-1547 г)

Името му се асоциира с т.нар. Опричнина – събиране на данък от населението чрез насилие. Управлява, уповавайки се на терора.

Кралица Мери I (Кървавата Мери) – управлявала през 1590-1610 г.

Наследница на Хенри 8-ми и Катерина Арагонска, щом идва на власт, тя връща католицизма в държавата, на който е привърженичка цял живот. В стремежа си да наложи религията отново в държавата, тя убива огромен брой хора.

Максимилиан Робеспиер – управлявал през 1789-1794 г.

Основен персонаж във Френската революция. Всички нейни противници били избивани. Самият Максимилиан също бил убит публично в края на своето управление.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!