Горещи новини

Това са държавите в Европа въвели задължителна ваксинация

-11:17-Razloginfo.com

Последните два месеца светът отново се бори ожесточено с поредната вълна на коронавируса. Първоначално COVID вариантът Делта създаваше проблеми на множество държави – случаите на новозаразени, хоспитализирани, както и починали скочиха за кратък период от време, а здравните системи започнаха да изнемогват. Тогава властите бяха принудени да въведат отново строги ограничителни мерки, сред които беше и зеленият сертификат. Още тогава някои страни стигнаха и до решението да направят ваксинацията срещу коронавируса задължителна за определени обществени групи.Сега се задава новият COVID вариант – Омикрон, за който данните все още не са съвсем изяснени, но здравните власти са готови с превантивни мерки.

Вижте някои от европейските държави, които решиха да наложат задължителна имунизация срещу коронавируса.

Австрия

Тази държава е първата в Европейския съюз, в която от 1 февруари следващата година ваксинацията става задължителна за всички.  Гюнтер Платер от Конференцията на шефовете на провинциите аргументира въвеждането на задължителната ваксинация като единствената мярка за справяне с пандемията в страната. Здравните власти в Австрия настояват населението да си постави и трета бустерна доза за създаването на по-траен имунитет.

Русия

Това е една от първите страни, които направиха ваксинацията задължителна за медиците и за хората над 60 години. В края на октомври Русия въведе едни от най-строгите мерки, които е прилагала от началото на пандемията. Тогава хората над 60-годишна възраст не можеха да излизат от домовете си, ако не са ваксинирани. Единствената основателна причина да напуснат жилищата си беше да отидат за имунизация или ако се наложи по смешна медицинска нужда. Пазаруването се поемаше от социалните служби, така че да не е необходимо възрастните да се притесняват за това. В болниците не само за лекарите, но и за целия персонал ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна. В противен случай служителят не е допускан до работното си място. Все още обаче ваксинацията в Русия не е задължителна за всички, защото според Путин тя трябва да остане доброволна.

Гърция

Подобно на Русия, южната ни съседка прие проектозакон, според който всички жители на територията на страната над 60-годишна възраст подлежат на задължителна имунизация срещу COVID-19. Според социологическите проучвания голяма част от гърците одобряват тази противоепидемична мярка, като дори предлагат такава да се въведе и за още обществени групи. С открития случай на Омикрон гръцкото правителство обмисля разширяване на обхвата на задължителната ваксинация – в групата да бъдат включени и хората над 50-годишна възраст. „Девет от десет гърци, които умират от коронавируса, са над 60 години. Повече от осем от десет сред тях не са били ваксинирани. Това са хора, които несъмнено са изложени на най-голям риск“, казва премиерът Мицотакис по време на дебатите в гръцкия парламент. „Ако останат незащитени, те ще доведат до криза националната система на здравеопазване“, добавя той.

Италия

Държавата вече въведе задължителна ваксинация за здравните работници, но далеч мерките не стигат дотук. От 15 декември в обхвата на мярката влизат служителите в училищата, полицаите и военните. От 6 декември пък неимунизираните не могат да посещават киносалони, театри, ресторанти и спортни прояви, пише dir.bg. По думите на италианския премиер Марио Драги тези рестрикции се налагат, за да не влезе страната в нов локдаун точно за Коледните празници. Освен ваксинацията, в Италия властите решиха и че градският транспорт ще се използва само срещу наличие на зелен сертификат, който може да е получен и срещу негативен тест, а не само срещу имунизация срещу коронавируса.

Франция

Тук здравните работници и служителите в домовете за възрастни трябваше да бъдат ваксинирани още в средата на септември. За използване беше одобрена и ваксина за децата между 5 и 12 години, като продължава да важи и зеленият сертификат за затворените обществени места, както и за някои от тези на открито. Към момента страната не предвижда разширяване на обхвата на мярката.

Чехия

Чешкият здравен министър Адам Войтех обяви преди няколко дни, че ваксинацията срещу COVID-19 става задължителна за работещите в болници, в домове за възрастни, полицаи, военни, хората над 60-годишна възраст и още няколко специфични професии. „И други страни тръгват по този път. Това е тенденция, която ще стане водеща в Европа“, каза Войтех.

Полша

В Полша задължителното имунизиране ще влезе в сила на 1 март 2022 г. за всички медици, учители и служители на реда. Полският здравен министър Адам Неджелски съобщи още, че правителството работи и по проектозакон, който ще позволи на работодателите да проверяват резултатите от тестовете за COVID-19 на работниците. А държавата налага и допълнителни мерки срещу Омикрон този декември, като една от тях е затваряне на нощните клубове, които ще могат да работят само на 31 декември и 1 януари по случай Нова година, но в тях ще бъдат допускани не повече от 100 души без ваксинираните.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!