Горещи новини

Това са десетте финалистите в националната кампания „Будител на годината 2021“

-13:41-Razloginfo.com

Станаха известни десетте финалистите в националната кампания „Будител на годината 2021“, организирана от Българското национално радио. Техните вдъхновяващи проекти бяха избрани от подадените над 130 номинации.Десетте финалисти бяха избрани след обсъждане и гласуване от жури в състав: проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева, Елеонора Гаджева, Румен Манов, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова. Кой от финалистите ще стане „Будител на годината 2021“ ще определи публиката чрез гласуване през октомври, а името на победителят по традиция ще стане ясно на празничния 1 ноември.

Кои са десетте финалисти в националната кампания „Будител на годината“:

Максим и Стефан Иванови

Максим и Стефан Иванови не просто извършват подвиг, прекосявайки Атлантическия океан със собственоръчно направена лодка, те активно подкрепят каузата за донорството. Предлагат нормативната уредба да бъде променена така, че всеки човек да се приема като потенциален донор, ако приживе не е заявил категоричен отказ. Според Максим и Стефан така роднините няма да бъдат натоварвани с трудното решение дали да дарят органите на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт.

Двамата мореплаватели са носители на Златен почетен знак I степен за „Изключителни заслуги, героизъм и смелост, проявен при трансатлантческото плаване, целящо да насърчи обществения дебат за мисълта и значението на донорството и трансплантацията в подкрепа на Националната информационна кампания „Да! За Живот!“

#За доброто. Легълца за оздравяване

#За доброто е проект на майки, чиято мечта е модернизиране на детското здравеопазване в България. Те организират кампания за закупуване на детски легла за педиатрични болници и отделения в страната. Една от тях e Поли Траянова, която се вдъхновява за идеята, след операция от тумор в мозъка на детенцето ѝ. Тогава Поли установява, че осигуряването на педиатрични легла за детското лечение е част от оздравителния процес и кауза, която приема лично. Затова се заема да реши проблема за други дечица, които ще потърсят помощ.

Обединението на „8 луди жени“, известно и като #За доброто, вярват в изречението: „Не си тръгвай от някъде с думите „не искам да се върнем повече, там беше ужасно“. Променяй!“ Доброволчеството им включва и рисуване върху стените на детските отделения, защото средата е оздравяваща. Действията им продължават с проект за издаване на поредица от книжки, които да разказват на децата за лечението им.

Стефан Пеев

Първият в България дигитализиран почерк на историческа личност е дело на Стефан Пеев. Типографът започва своята работа през 2014 г. и споделя, че буквално е усещал диханието на Апостола, минавайки през всички съхранени документи на неговия манускрипт. Дигитализацията на почерците на велики исторически личности е практика от повече от 25 години в държавите по света. Пикасо, Гогол, Пушкин, Микеланджело, Айнщайн, Фройд и още много велики умове са послужили за дигитални шрифтове.

Проектът е отворен към българската общност на типографи и художници за усъвършенстване, а достъпът до него – свободен, стига да е с чисти и почтени цели. От старта на проекта досега, шрифтът е изтеглен от хора и организации, сред които училища с името на Апостола, читалища др.

Знам.бе

Мисията на образователната платформа Знам.бе е да повиши общата грамотност за населението. Със съзнанието, че децата са най-големият капитал на България, екипът се фокусира върху тях с актуални на времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Електронни и физически продукти се разпространяват до всяко дете у нас. Фокусът на платформата е ранно професионално ориентиране и действие. През 2020 г. екипът на Знам.бе реализира образователно турне в десет български града, където дискутира теми като защо е важно да имаш цел, как да намериш своята цел, коя е моята професия и защо, защо ми се доспива, когато съм отегчен, как да подобря концентрацията си, от къде идва мотивацията и др.

Над 15 000 отговори от ученици във въпросника за ранно професионално ориентиране, подкаст от учители, интерактивни уроци и лични консултации допълват инструментите на платформата.

Теодосий Теодосиев – Тео

Златният учител на България, както е известен Тео, е дългогодишен преподавател в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, ръководи специализирана школа по приложна математика и физика, за която е създал експериментални задачи.

Негови ученици участват в националните отбори на България в международните олимпиади и състезания. 11 златни медала са спечелени от негови възпитаници на олимпиадите, 7 са с най-високите индивидуални резултати, 13 са индивидуални първенци и повече от 50 са участниците общо във форумите. Теодосий е първият председател на Националният клуб на учителите-новатори.

Неговият подход „Ученикът е свещ, която да запалиш, а не кофа, която да напълниш“ разпалва желанието да видиш творчество във трудностите, да търсиш подходи, да не се боиш от непознатото и да сътворяваш върхове в науката. Като ярък общественик с мнение, в последните години Тео води борба с инфлацията на оценките в българското средно и висше образование, спестяването на трудностите пред учениците, важността на присъственото обучение и борба с неграмотността, наложена от формалните дипломи.

Лео Кадели

Леонид Кадели помага безвъзмездно на хора в нужда, като проверява всеки сигнал и преценява на кого да помогне. Помощта се изразява най-вече в материална подкрепа като реновация на жилища/къщи, осигуряване на хранителни продукти, лекарства и домашни уреди, съдействие при намиране на жилища и др. в цяла България.

Лео започва това сам, а вече има и добра база от доброволци в цяла България, които откликват финансово или с работна ръка на място. Невероятен човек, Лео вече е помогнал на стотици хора – семейства, възрастни, самотни хора, на които няма кой да помогне адекватно или изобщо. Лео Кадели вече учреди сдружение „Приятели, помагайте!“

„Ангели за България“

“Ангели за България” е организация, която събира дарения от българи в чужбина за нуждаещи се сънародници в Родината. Тя има амбицията да обедини българи, живеещи в чужбина, които искат България да просперира.

Затова “Ангели за България” вярват, че може с ежемесечни символични суми и общи усилия да помогнат на народа си. Методите за дарения са улеснени, ежемесечно се представят финансови отчети и за всяко решение се допитват до дарителите.

В организацията членуват вече над 700 дарители ( физически лица и фирми), живеещи извън България. Всички правят ежемесечни дарения с малки и големи суми според възможностите си. До момента са събрани 108 135 лв., подпомогнати са 1825 домакинства, изградени са 14 детски къта в детските отделения на държавните болници в България. И всичко това е постигнато с общи усилия за малко повече от 1 година.

Кристиян Ваклинов

За създаването на „Дом-музей на теснолинейката” Кристиян Ваклинов разказва:

„Един ден през 2015 г. спрях пред гарата в Цепина и ми стана тъжно. Всичко беше порутено — нямаше табела, прозорци, всичко беше изкорубено и разбито. Казах си, че не мога да го оставя така и реших да се захвана и да приведа във вид това място. И така през лятото на 2015 отидохме с двама приятели със 100 стръка здравец, много чували и ръкавици и запретнахме ръкави. Бяха минали 13 години от закриването на гарата. Отне ни 2 години, за да я приведем във вид. Както се казва, дадох живота си на тази гара — ден и нощ бях там, във всеки свободен миг.

Мазах, шпакловах, боядисвах, научих се да бъда майстор, само и само за да я направя приветлива, така че да привлича хора. Постепенно покрай мен хората се запалиха и започнаха да даряват свои лични средства, а пък аз започнах да водя отчет.

Така през 2017 успяхме да реставрираме и отворим този своеобразен музей на теснолинейката с над 400 снимки и документи от първата копка до днес. След това през 2018 учителката ми по география от гимназията предложи да направим сдружение. Вече участваха достатъчно хора, бяхме правили събития, музеят беше налице и имаше нужда всичко това да звучи малко по-сериозно, най-вече заради съмишлениците, които бяхме привлекли.

Така учредихме сдружение „За теснолинейката”, в което днес членуват 60 души от цялата страна. И всеки помага с каквото може.“

Саша Безуханова

Саша Безуханова се завръща в България, изоставяйки корпоративната си кариера след протестите през 2013. Ето какво споделя тя за мотивите си: “2013 година беше година на колективно пробуждане за промяна. Хората излязоха на улицата без команда и без водач с осъзнаването, че нещо трябва да се случи по различен начин.

Тогава създадохме MOVE.BG с идеята да изградим едно пространство, в което пулсиращи общности да се събират зад конкретни идеи и каузи, да ги решават и да предават като ехо на обществото това знание. От самото си начало MOVE.BG е една лаборатория за бъдещето и инкубатор за хората, които го създават в България. Това се случи преди 7 години и ние не сме изменили на този път.“

Като основател на платформата за иновативно развитие на България MOVE.BG тя инициира редица будителски инициативи, включително проекта „ChangeMakers – Двигатели на промяната“. През 2021 става вдъхновител и автор на „Учебник по бъдеща история на България“.

Натали Петрова

От 20 години в рамките на най-известния фестивал за планинарско кино Банско Филм Фест Натали Петрова организира специалната детска и младежка програма Банско филм фест KIDS.

Нейни са дългогодишните усилия за детска и младежка ангажираност по теми като природа, екология, спорт и здраве, активен начин на живот. Всяка година в програмата се включват над 350 деца от Банско и региона от всички учебни заведения, деца в рискови групи, групи от Родопите.

Децата са мотивирани да се занимават с активности като катерене, преходи, спелеология, рисуване, наука, както и със специална филмова селекция. Водещи и лектори са най-добрите български пътешественици, алпинисти, микробиолози, геолози и спелеолози, а заниманията са безплатни за всички участници.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!