Горещи новини

Това е цялото меню, сервирано на Тайната вечеря

| 17:47

Тайната вечеря вече не е толкова тайна, след като и последният момент от митичното събитие бе възстановен, а именно – с какво са се хранили Исус Христос и 12-те апостоли в нощта, преди Месията да бъде заловен в Гетсиманската градина.Изследването е проведено от италианските археолози Дженерозо Урчиоле и Марта Беронго. Отправна точка на тяхното проучване бил фактът, че присъстващите на Тайната вечеря са евреи, а събитието се е състояло преди Пасха.

Изследвани са библейски текстове, библейски писания и древноримски литературни паметници, пише Live Science.

В Библията се казва какво са си говорили по времето на вечерята Исус и неговите апостоли, но не се казва какво са яли, казва археологът Дженерозо Урчиоле.

Знае се обаче, че Исус е бил евреин и като такъв е спазвал ограниченията, предписани в Тора, в това число и гастрономически, които ограничават консумацията на определени храни преди религиозни празници като Пасха.

За да стеснят още повече списъка с предполагаеми ястия, сервирани на Тайната вечеря, учените Урчиоле и Беронго, са използвали описанията на две празнични трапези, описани в Новия завет – сватбата на Кана Галилейска и пира на цар Ирод.

От сватбата на Кана Галилейска, където Исус превръща водата във вино, археолозите обърнали внимание на еврейските закони на хранене, известни като кашрут, а от пира на цар Ирод използвали характерните за йерусалмската кухня блюда в този исторически период.

Според Евангелието на Марк Тайната вечеря се е състояла в първия ден на Пасха (ден на безквасния хляб), когато традиционно се принася в жертва пасхално агне и затова учените предполагат, че се е поднасяло агнешко месо.

Задължително са присъствали безквасният хляб и виното, а и те директно са назовани в Библията. На Тайната вечеря самият Христос е дал началото на евхаристия – светото причастие, което включва вкусване на хляб и вино.

На трапезата вероятно е имало и традиционно еврейско ястие от задушено месо, зеленчуци, бобови култури, маслини с исоп, билки с ментов вкус, горчиви треви с шамфъстък, фурми, а също плодове и паста от ядки.

Горчивите треви и фурмите са присъствали на всяка вечеря в дните около Пасха.

Учените напомнят и че Христос заедно с апостолите не са седели на голяма правоъгълна маса, както е нарисувано на шедьовъра от Леонардо да Винчи, а вероятно са били полуизлегнали върху възглавници на пода, а храната е била поставена на ниска маса в глинени съдове.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!