Горещи новини

Това е най-сериозната криза от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, четири пъти повече работни места са загубени в сравнение с 2008 и 2009 г.

-15:14-Razloginfo.com

Пандемията е причина за загубата на четири пъти повече работни места в света, отколкото във финансовата криза от 2008 и 2009 г., твърдят от Международната организация по труда към ООН.

Миналата година 8,8% от отработените часове са се „изпарили“, което се равнява на 255 000 000 работни места на пълен работен ден, казва Гай Райдър, генерален мениджър на МОТ.

„Това е най-сериозната криза за света на труда от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. В резултат на това има огромна загуба на доходи от еквивалент на работа на повече от 3000 милиарда евро 4.4% от световния БВП. Това е драматична цифра“, коментира Райдър.Според данни на Международната организация на труда най-засегнатите категории са младите хора и жените. Докато най-пострадалите сектори са хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно и производството като цяло.

Световната икономика няма да бъде в състояние изцяло да възстанови щетите върху заетостта от миналата година през 2021 г. Дори според най-оптимистичните сценарии работните часове ще бъдат намалени спрямо предкризисните нива, посочват от институцията в доклад, публикуван в понеделник. Според основния сценарий на организацията глобалната икономика ще приключи тази година с 90 милиона по-малко работни места на пълна заетост спрямо предкризисните нива.

“Признаците на възстановяване, които виждаме, са оптимистични, но те са нестабилни и високо несигурни”, заяви още Гай Райдър. “Трябва да помним, че няма страна или група, която може да се възстанови сама”, добавя той.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!