Горещи новини

Това е най-бедната държава на света

| 15:32

Любопитните факти за живота и гражданите на най-богатите страни в света определено са по-изумителни и вдъхновяващи от тези за страните в света, борещи се с крайна бедност, глад и суша. Обаче не по-малко важно е да знаем и кои страни са от другата страна на спектъра на богатството. Много са факторите, които оказват влияние върху благосъстоянието на една страна: природни ресурси, образователна система, политическа стабилност, държавен дълг, отбелязва trafficnews.bg.Класацията на най-бедните страни се подрежда според размера на брутния национален доход, а данните са от Световната банка. Брутният национален доход се измерва чрез общия приход в държавата, разделен на броя на населението.

Това са десетте най-бедни страни в света и стойността на брутния им национален доход:

  • 10. Демократична република Конго – 550 долара
  • 9. Нигер – 540 долара
  • 8. Либерия – 530 долара
  • 7. Централноафриканска република – 510 долара
  • 6. Афганистан – 500 долара
  • 5. Сиера Леоне – 490 долара
  • 4. Мадагаскар – 480 долара
  • 3. Мозамбик – 460 долара
  • 2. Сомалия – 310 долара
  • 1. Бурунди – 270 долара

Бурунди е най-бедната страна в света

Република Бурунди е разположена в Централна Африка и заема площ от 27 834 кв.км. Граничи с Руанда на север, Конго на запад и Танзания на югоизток. На югозапад граничи с езерото Танганика.

Населението на страната е 9 милиона, от които над 90% са римокатолици, много малка част са мюсюлмани, както и вярващи в местни божества. Средната продължителност на живота е 51,3 години. 46% от населението е под 15 години. Средната възраст е 16,7 години.

 

Около 6% от населението е болно то СПИН (500 000 души). Според Световната хранителна програма 57% от децата под 5 години страдат от хронично недохранване.

Бурунди е една от най-старите страни в Африка. Първите заселници тук идват през 70 000 г. пр.н.е. Първите племена тук са хуту, туткси и туа. Държавата печели независимост през 1962 г., а от 1966 г. е наложена еднопартийната система. Двете граждански войни и геноцидът през 70-те години са сред причините днес това да е най-бедната страна в света.

През 1993 г. избухва гражданска война между враждуващите племена хуту и тутси, продължила над 10 години и погубила 200 000 жители. Страната все още се възстановява от тежките последствия от войната. Над четвърт милион местни жители са напуснали родината си поради заплахи от терор. Столица на страната е Бужумбура.

Любопитни факти за Бурунди

1. Повечето хора в страната живеят в села, разпръснати из плата. 90% от населението намира препитание в селското стопанство. Поради бедност огромна част от населението страда от недохранване. Приемът на протеини и мазнини е силно ограничен. В резултат на това болестта квашиоркор (заболяване, причинено от тежко недохранване) е много разпространена.

2. Поради бедността и високата безработица, страната страда от трафик на хора със сексуални цели или експлоатация на детски труд. Хиляди момичета от Бурунди са принудени да проституират в други африкански страни. Хиляди деца се експлоатират като роби.

3. От 2014 г. президентът на Бурунди официално забранява груповите бягания в страната. Според него те са възможност за планиране на антиправителствени действия.

4. Медиите в Бурунди са строго ограничени. Доминират държавните медии. Журналистите работят под строг контрол и цензура.

5. Сред традиционните напитки в Бурунди е бирата. Любопитно е, че бира се пие от голяма тенджера едновременно от няколко хора със сламки.

6. Парламентът приема промени в закона, с които се криминализира хомосексуалната ориентация, а наказанието за подобно нарушаване на закона е 2 до 3 години затвор и глоба от 50 000 до 100 000 франка.

7. Проучване в Бурунди от 2010 г. показва, че 45% от мъжете приемат за нормално да бият жена си. По-страшното е, че 73% от жените смятат за нормално да бъдат бити, ако се “провинят” към съпруга си.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!