Горещи новини

ТК “Лудовица” от Разлог взе специалната награда в Националното надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”

| 21:15

Общо 31 танцови състава с над 1500 участници от цяла България се събраха на централния площад “Севтпоплис” в Казанлък за 16-ото издание на Националното надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”, организирано от местното Народно читалище “Жар”. Събитието събра на казанлъшкия “мегдан” представители на различни етнографски области от страната. В надиграването се включиха състави от София, Разлог, Стара Загора, Севлиево, Каварна, Кричим и Раковски, Хасково, Сливен и други, а представянията им събраха многобройна публика.



Официални гости бяха Царица Роза 2023 Кристина Попова и нейната подгласничка Нона Ангелова, а събитието откри кметът Галина Стоянова. “Днес Казанлък е столицата на нашата прекрасна държава България. Днес вие тук доказвате, че няма по-силно от българина, няма по-силно от хорото, няма по-силно от традицията, и че въпреки всичко, България ще бъде, благодарение на вас”, каза тя. Стоянова поздрави председателя на НЧ “Жар” Дора Петкова и нейното семейство за прекрасната организация, която осъществяват вече за 16-а поредна година. Дора Петкова заяви, че днес Казанлък е фолклорната столица на България.

Програмата започна с дефиле по централния булевард на града, след което всички участници се събраха на площад “Севтополис”, където първи излязоха най-малките участници в детското надиграване “За ръчица”, което тази година се провежда за осми пореден път под надслов „Деца играят българско хоро“. В него участие взеха около 300 деца на възраст от пет години. Програмата продължи с Националното надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”, а специалната награда на Община Казанлък беше връчена на танцов клуб “Лудовица” от Разлог, които първи са заявили своето участие в конкурса. Те поднесоха специална изненада на организаторите, а всички участници си тръгнаха със сувенири за спомен от надиграването в Казанлък.

Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ се организира винаги в последната събота на май и е част от програмата на Празника на розата в Казанлък.

Източник: utroruse.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!