Горещи новини

Танцуващите мечки отиват в историята, паркът над Белица се преименува

| 18:26

Изложбата “Спасените: 20 години история” беше официално открита вчера в изложбеното пространство на Моста на влюбените до НДК.С това събитие Парк за мечки Белица затваря една тежка страница от своята история, за да отвори нова, изпълнена с повече оптимизъм. Танцуващите мечки остават спомен за една тъжна епоха, a паркът се преименува, но продължава своята мисия – да спасява пострадали от човешката ръка мечки.

В 60 табла с фотоси изложбата „Спасените: 20 години история” представя изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм живот на мечките от ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Експозицията отразява визуално и хронологично дейността на парка и неговия екип от създаването му досега, като разказва историите на мечките, намерили свое спасение в него, като показва и някои от тъжните лица на последните танцуващи мечки.

“През всички тези години Вие сте помагали не само на танцуващите и изтормозени мечки, а и на цялото ни общество, за да премахнем тази ориенталска, нехуманна традиция и категорично да се причислим към европейския цивилизован свят. Ние с Вас си партнираме по много проекти, защото взаимно харесваме каузите си. Ето сега виждам, че сте поели грижа към домашните любимци на бежанците от Украйна, ние пък – правим максималното за техните стопани. Подкрепихте ни и в ограничаването на фойерверките в София. А ни предстои още много работа.”, сподели Георги Георгиев.

В своето приветствие министърът на околната среда и водите Борислав Сандов каза: „Аз съм от поколението, което помни “танцуващите мечки”. Спомням си веригите, с които мечките бяха оковани. Повече никога няма да допуснем такова отношение към тези животни.“ Министърът сподели още и новината, че след около две седмици от Гърция ще пристигнат и известните от миналата година три мечета (които понастоящем са в рехабилитационен център в Гърция), които ще бъдат пуснати в Национален парк „Централен Балкан“.

В момента ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е постоянен дом за 19 мечки. Освен с годишнината и смяната на името си, паркът стартира и нов уебсайт https://www.bearsanctuary-belitsa.org/bg.

Сред официалните гости, освен домакините – д-р Венцеслава Тасева – директор на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Димитър Иванов – директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, бяха и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и кметът на Белица Радослав Ревански.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!