Горещи новини

Таксите за регистрационните номера на автомобилите се променят

-14:51-Razloginfo.com

Собственици на автомобили, които искат да запазят номера на колата при продажбата й, вече могат да направят това след подаване на заявление и заплащане на такса в „Пътна полиция”.

До сега табелите задължително се сваляха или оставаха за новия собственик на превозното средство.

Самата процедура става чрез предаване на табелите в съответния отдел на областната пътна полиция, където те се съхраняват и се предоставят при регистрация на нов автомобил на въпросния собственик.

Ако това не стане в едномесечен срок, табелите ще се унищожават.Но правото върху номера ще остава валидно до шест месеца след подаването на заявлението и плащането на съответната такса според тарифата.

Считано от 1 януари 2021 година влизат в сила промени в Тарифа №4 за таксите при запазване на регистрационни номера:

1. За регистрационен номер с четири еднакви цифри – 300 лв. вместо 1000 лв.

2. За регистрационен номер с комбинация от цифри: “аа-вв”; “ав-ва”; “ав-ав”, където “а” и “в” са различни числа от 0 до 9, и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание – 200 лв. вместо 30 лв.

3. За регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание – 1000 лв. вместо 7000 лева.

4. За регистрационен номер извън случаите на ал. 1, т. 3, 4 и 5 на чл. 26 от Тарифа № 4 – 100 лв. вместо 50 лв.

С преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, в ЗДвП е създаден нов член 145 а, съгласно който преди прехвърляне на собствеността на регистрирано моторно превозно средство собственикът на прехвърляното МПС може да подаде заявление за запазване на регистрационния му номер за регистрацията на друго превозно средство от същата категория и прекратяване на регистрацията на превозното средство, като заплати такса.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!