Горещи новини

Тази звездна система е дом на ключова съставка за извънземния живот

| 18:42

Всички сме направени от звезден прах, което го прави изключително важна отправна точка за формирането на всеки живот във Вселената. И сега изглежда, че сме се натъкнали на изключително вълнуващо кълбо звезден прах на стотици светлинни години от нас.Изследователи от обсерваторията в Лайден в Холандия откриха най-голямата молекула, откривана някога в образуващ планета диск, въртящ се около далечна звезда на 444 светлинни години.

Молекулата, наречена диметилов етер, е органично съединение, съставено от кислород, водород и въглерод. Той е сред една от стотиците молекули, за които се смята, че са жизненоважни за засаждането на органичен живот във Вселената.

Това ново откритие, публикувано във вторник в Astronomy & Astrophysics, може да предложи прозрения за това как и по какви начини основните химически градивни елементи на живота се озовават на други планети.

Холандските изследователи откриха диметилов етер в облак около млада звезда, наречена Oph-IRS 48 в съзвездието Змиеносец. През последното десетилетие Oph-IRS 48 беше обект на голям интерес заради масивния си пръстен от прах и лед с форма на кашу.

Астрономите вярват, че пръстени като този съдържат остатъци от раждането на нови звезди и планети, способни да уловят молекули с големи размери, които в крайна сметка се събират заедно, за да образуват комети, астероиди и дори други планети.

Съвсем наскоро астрономите откриха, че пръстенът на Oph-IRS 48 има резервоари от лед, потенциално препълнени с уловени сложни молекули. В тези ледени резервоари холандските астрономи откриха диметилов етер, докато се изпарява и избяга под топлината на звездата. И това откритие кара астрономите да търсят съкровища за по-сложни, животворни молекули другаде в други ледени резервоари наблизо, където се раждат звезди и планети.

„Невероятно сме доволни, че вече можем да започнем да проследяваме цялото пътуване на тези сложни молекули от облаците, които образуват звезди, до дискове, образуващи планети, и до комети“, каза Ниенке ван дер Марел, изследовател и сътрудник на обсерваторията в Лайден в прессъобщение. „Надяваме се с повече наблюдения да можем да се доближим до разбирането на произхода на пребиотичните молекули в нашата собствена слънчева система.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!