Горещи новини

Тази година Сурва в Пернишко ще е различна

-13:44-Razloginfo.com

Пернишките села се готвят за Сурва. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО се провежда на Васильовден по стар стил – в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари.

Въпреки наводненията традицията ще бъде спазена, включително и в град Батановци и в село Ярджиловци, които бяха сред най- потърпевшите от бедствието населени места.

Тази година пернишката Сурва ще бъде по-различна. И то не само заради наводненията, но и заради пандемията от коронавирус.С цел безопасно провеждане на празника Община Перник е закупила 1000 маски за всички участници и 150 светлоотразителни жилетки за стюардите, които ще следят за спазване на правилата. Сред тях са забраната за посещение на сурвакарите по домовете на хората, както и срещите на сурвакарски групи от различни населени места.

Изготвените от РЗИ предписания са връчени на кметовете на селата в общината. ОД на МВР ще контролира и охранява маршрутите на групите и ще следи дали се спазват мерките. При нередности ще бъдат налагани санкции. Сурва ще има и в брезнишките села.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!