Горещи новини

С 250 хиляди лева е ощетена държавата при ремонта на дигата на р. Места

| 17:53

Проверка на националната полиция установи финансови щети за държавата при ремонта на дигата на р. Места. Това съобщиха от МВР.От ведомството информират, че е направена проверка за спешния ремонт на авариралите диги на река Места край село Борово в община Гоце Делчев. В сигнала, подаден от министъра на земеделието в началото на тази година, е посочено, че през декември м.г. са установени нарушения на целостта на съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите на р. Места.

Оказва се също, че дясната дига на р. Места, близо до с. Борово, не е била въведена в експлоатация. На това място е бил правен ремонт по спешност, като е изготвен проект и е съставен констативен акт. Платено е на изпълнителя на обекта, но последващи действия по изготвяне на окончателен доклад от дружеството, упражняващо строителен надзор, не са предприети, вследствие на което не е съставен и протокол. По тази причина от земеделското министерство не успяват да изпълнят отчетните си задължения пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за получените от държавата средства в размер на 250 хил. лева, информират още от МВР.

След извършена от Икономическата полиция проверка е установено, че са налице пропуски, вследствие на които министерството на земеделието не е успяло да изпълни отчетните си задължения. Служителите на Министерството на земеделието, храните и горите е трябвало да набавят по време на изпълнението документите, нужни за окомплектоване на Окончателния доклад, и впоследствие обектът да бъде въведен в експлоатация.

Предстои материалите по случая да бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерството на земеделието за това, че през 2016 г. не са изпълнили задълженията си да набавят необходимите документи за въвеждане в експлоатация на коригираните диги на река Места, с което ведомството не успяло да изпълни отчетните си задължения пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за получените от държавата четвърт милион лева.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!