Горещи новини

С клипове показват как ще се тестват децата

-10:07-Razloginfo.com

Ако тестовете пристигнат навреме, идната сряда учениците от 1. до 4. клас се връщат в училище. Ако мярката се окаже успешна, седмица след това за присъствено обучение могат да се върнат и учениците от 5 до 7 клас, както и дванадесетокласниците. Това заяви пред Нова служебният министър на образованието проф. Николай Денков.Тестовете на малките ученици ще се правят в клас два пъти седмично – в понеделник и четвъртък. За манипулацията ще помага  класният ръководител  който ще има двама помощници, възможно е и родители, обясни министърът.  Учителят трябва да е ваксиниран или с тест два пъти седмично.

От 15 септември до 15 октомври има увеличение от 5 пъти на заразените деца, но кривата е пречупена. Преди седмица бройката на заразените е била 500 на 100 000, докато в момента е вече 300 на 100 000. Ако обаче кривата отново тръгне нагоре, ще се реагира адекватно, увери проф. Денков.

Вече са готови клипчетата, които представят как точно става тестването, за да бъдат спокойни родителите. Няма да се тестват децата, преболедували ковид и разполагащи с документ, както и ваксинираните ученици над 12-годишна възраст, които  са 5 процента,  каза министърът.

За присъствено обучение е нужно съгласието на минимум 50 процента от родителите. Отпускат се 15.4 милиона на училищата за ковид мерки за държавните и общински училища. Те ще бъдат разпределяни по формула съобразно броя на учениците и паралелките. Част от тези средства ще бъдат използвани за заплащане на учителите, съдействащи за извършване на тестове на учениците, обясни проф. Денков.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!