Горещи новини

С грандиозна церемония откриват XXIV зимни олимпийски игри в Пекин (ВИДЕО, НА ЖИВО)

| 16:08

С грандиозна церемония откриват XXIV зимни олимпийски игри в Пекин. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема летни и зимни игри в историята си, след като бе домакин на лятната олимпиада през 2008 година.Впечатляващият национален стадион в Пекин, по-известен с прозвището си „Птичето гнездо“, се превърна в арена на церемонията по откриване на зимната олимпиада.

Както преди 14 години, този спектакъл е замислен от китайския режисьор Чжан Имоу, който през 2008 г. стана автор на една изумителна церемония, белязана от патриотизъм и цветове. В нея взеха участие 14 хиляди статисти, танцьори и акробати, имаше фойерверки и специални ефекти.

Чжан Имоу, без да провокира изненада, обеща, че тазгодишният спектакъл ще е „изцяло новаторски“, като в същото време призна, че е трябвало да се съобрази със зимните температури (прогнозата е за -6 градуса по Целзий) и с епидемичната заплаха при създаването на идеята за церемонията, на която този път ще присъстват „само“ 3000 артисти, от които голяма част са тийнейджъри.

Спортистите са поставени в изолация по силата на здравните правила и им се правят тестове всеки ден. Тъй като Пекин се придържа към стратегията за нулев ковид, не е разрешен никакъв контакт с местното население и макар че трибуните на спортните обекти ще бъдат отчасти запълнени, присъстващите ще идват с покани и ще трябва да спазват правила за социална дистанция.

Сред присъстващите на церемонията по откриването, която бе бойкотирана от няколко западни държави, начело със САЩ, в израз на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай, ще бъдат около 20 световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Владимир Путин.

Историческата олимпиада в Пекин вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда, двубои от програмата в хокейния турнир при жените и програмите на фигуристите.

Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия, ще направят своя дебют на зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта Олимпиада, а Радослав Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора олимпиада.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков. Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на малка шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра около 11:00 часа българско време.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!