Горещи новини

Суперкомпютърът Frontier излезе начело в класацията Top500

| 17:58

Базираният на AMD CPU и GPU изчислителен гигант Frontier вече заема първото място в най-новите списъци Top500 и Green500. Суперсистемата на Националната Лаборатория Оук Ридж представи за Топ500 своя първи резултат от 11 екзафлопа (1,1 exa операции с плаваща запетая в секунда), с което се превърна в най-бърза в света и първата преминала екза-бариерата.Производителността на Frontier е двойно по-висока от поставената на второ място машина и по-голяма от сбора от максималните възможности на следващите седем в последния списък Топ500. В допълнение, системата за тестване и разработка на Frontier (TDS) осигури първото място в списъка на Green500, демонстрирайки 62,68 гигафлопса/ват енергийна ефективност от един шкаф с оптимизирани 3-то поколение AMD EPYC процесори и AMD Instinct MI250x ускорители.

Изчислителната производителност на Frontier със смесена точност достигна 6,86 екзафлопа, измерена чрез теста High-Performance Linpack-Accelerator Introspection или HPL-AI. Следващите стъпки за Frontier включват продължаващо тестване и валидиране на системата, която остава да бъде окончателно приета за експлатация и с ранен достъп за научни изследвания по-късно през 2022 г. Суперкомпютърът ще бъде изцяло отворен за научни разработки в началото на 2023 г.

При други системи базирани на AMD EPYC и AMD Instinct MI200, суперкомпютърът LUMI на CSC е трети в списъка Top500 със 152 петафлопа производителност и трети в списъка Green500 с 51,63 гигафлопа/ват енергийна ефективност, а системата Adastra в GENCI-CINES е десета в Top500 и четвърта в Green500. Тези машини продължават да изтъкват производителността и ефективността на ускорителите AMD Instinct на ниво модул, шкаф и система.

В списъка Top500, AMD влиза общо в 94 системи, което е увеличение от 95% на годишна база, а ускорителите AMD Instinct MI200 направиха първото си влизане в списъка Top500 със седем системи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!