Горещи новини

Студентските съвети със своя позиция относно зелените сертификати

| 16:08

Национално представителство на студентските съвети (НПСС) излезе със своя позиция относно въвеждането на зелен сертификат във висшите училища.„От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала“, пишат те в позицията си.

Студентите настояват всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест; да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава „зелен сертификат“; студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава „зелен сертификат“.

Публикуваме и цялата позиция на НПСС:

„Уважаеми господин Кацаров,

Обръщаме се към Вас в качеството си на единствения законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в Република България.

Днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на Covid-19. Година и половина системата на висшето образованието се намира в безпрецедентна обстановка, но преподаватели и студенти се адаптираха изключително бързо в дистанционната форма.

От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала.

Ние, ръководството на НПСС, подхождаме с разбиране за прилагане на Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 г., считано от 21.10.2021 г. Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но изказваме и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната ще пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване. Студентската общност се надява, че ще бъде дадено време и възможност на висшите училища да организират работата си.

Поради тази причина НПСС се обръща към всички отговорни институции със следните предложения:

1. Настояваме всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест.

2. Настояваме да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава ,,зелен сертификат“.

3. Настояваме студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава ,,зелен сертификат“.

НПСС разбира Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. относно рамката за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. Поради това от НПСС предлагаме сертификатът да важи само и единствено във висшите училища.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в България.

От създаването си НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната“.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!