Горещи новини

Студентите скачат на протест, искат зеленият сертификат да отпадне

| 15:48

От 1 март да отпадне изискването на зелен сертификат за присъствено обучение във висшите училища,  ако пандемичната ситуация го позволява, настоява Националното представителство на студентските съвети. А ако това е невъзможно, да се потърсят начини за по-гъвкави мерки, чрез които студентите да се върнат в аудиториите и лабораториите.В позиция до министрите на здравеопазването и образованието НПСС категорично  настоява за възстановяване на присъственото обучение във вузовете, като отправя 5 искания.

„Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат“ са неизпълними в голям брой висши училища“, пише в обръщението.

Студентите искат  от 1 март при намаляване на броя на случаите зеленият сертификат да отпадне.

Другото искане е свързано с предоставяне на възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от  държавата.

В писмото се казва още, че въвеждането на онлайн обучението от октомври миналата година заради пандемията оказва негативен ефект върху качеството на образователния процес в университетите. Ръководството на НПСС подчертава, че проявява разбиране спрямо мерките и удължаването на извънредната ситуация у нас.

„Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но НПСС изказва и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната за пореден път пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване“, се подчертава в обръщението.

Утре в 11 ч. протест срещу зелените сертификати във вузовете е насрочен пред Ректората на Пловдивския университет. Освен негови студенти, се очакват и младежи от други висши училища, като организаторите предварително предупреждават  акцията да не се политизира.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!