Горещи новини

Стратег на Google: Работата им по изкуствения интелект e мотивирана от алчност

-10:52-Razloginfo.com
Наскоро пенсиониран стратег на Google нападна бившия си работодател с пост в LinkedIn.В него той заявява, че компанията работи по AI мотивирана от алчност и страх, а не от искрен ентусиазъм по технологията.

„Казваха ни, че щом един проект има AI в него, той ще бъде велик“, припомня Скот Дженсън, бивш UX стратег на Google.

Той се ядосва на начинът по който се случвали нещата в гиганта. Например, чатбота Gemini на Google имал умишлени пречки да не може да програмира и а интерфейсът му не бил най-удобния за потребителите.

Резултатът е, че почти всеки ползва ChatGPT, но в Google могат да се похвалят с „нещо свое“.

„Това късогледство НЕ е нещо, продиктувано от потребителски нужди“, продължи бившият служител на Google.

Междувременно корпоративният гигант иска да интегрира AI в колкото се може повече свои продукти.

„Визията им е, че ще има AI асистент във вашия телефон, който ви заключва в тяхната екосистема толкова силно, че никога няма да си тръгнете от нея“, продължи Дженсън. „Тази визия е базирана на страха им, че не могат да си позволят някой да ги изпревари“.

По ирония на съдбата нови имейли от федерално дело срещу Microsoft разкриват, че първоначалната инвестиция на компанията през 2019 г. в OpenAI изглежда е била предизвикана от опасения, че Google ще ги изпреварва в надпреварата с AI.

Дженсън отбеляза, че „ситуацията в Apple също не е по-различна“.

След като е бил в гиганта за търсене от почти десетилетие, Дженсън припомня, че същото се е случило, когато търсачката се е опитала да се конкурира с Facebook, като е създала Google Plus. Eдна от най-неуспешните социални мрежи в историята.

„Не съм против технологичния прогрес“, пише Дженсън. „Има някаква стойност в тази нова технология. Просто не е добре мотивирана.“

Според него корпорациите правят огромни инвестиции без дълбоко разбиране за изкуственият интелект. Oсновният им мотиватор е страхът и алчността.

Източник: mediamall.info

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!