Горещи новини

„Старчевата“ със специална награда от “Джамала” в Кюстендил

-12:17-Razloginfo.com

Кукерската група от Разлог с отличие от Първия национален маскараден фестивал “Джамала”.Пренасяйки духът на “Старчевата” в центъра на Кюстендил, десетки чауши, моми и момци – пременени в пъстри разложки носии, бяха отличени със специална награда “Диплом за представяне на местните традиции”.

Първото място беше присъдено на сурвакарската група от село Ярджиловци, Община Перник. Второто място е за мечкарска и сурвакарска група от село Пиперков чифлик, Община Кюстендил. Третото отличие получиха от кукерската група към читалище „Пробуда“ – Жабокрът, Община Кюстендил.

Бяха връчени и специални награди. За най-атрактивна група бяха отличени групата от читалище „Васил Левски“ – Кюстендил, ромската сурвакарска група от град Радомир и джамалджийската група от кюстендилското село Багренци.

За най-добра сурвакарска група беше отличена тази към читалище „Просвета“ от село Гирчевци, Община Кюстендил. Наградата за младоженска двойка отиде към читалище „Светлина“ от Еловдол, Община Земен.

Сурвакарската група към читалище „Зора“ – село Ябълково, получи награда за маска и костюм. Същата награда се присъди и на, сурвакарската група от Кошарево, Брезник.

Кукерската група при читалище „Просвета“ от село Слокощица взе отличие за поддържане и представяне на местна традиция. Такава награда беше присъдена и на сурвакарската група от град Земен. За традиция и приемственост беше наградена групата от радомирското село Прибой.

За най-добра мечкарска група награда взеха представителите на читалище „Светлина“ от община Ковачевци. Станчинарската група от читалище „Център“ – Петрич, е най-добра при автентичното пресъздаване на обред. Като най-атрактивна група бяха отличени и представителите на „Струмско“ – Благоевград.

Бяха връчени и награди за най-малък участник, сурвакане и наричане, най-атрактивни баба и дядо.

„Благодаря на всички вас, които бяхте гости, които взехте участие, на хората зад сцената, че спомогнахте този фестивал да го има. Благодарение на вас се получи този прекрасен празник“ каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!