Горещи новини

Стартира 30-та българска експедиция на Антарктида, заминават 15 полярни изследователи

| 15:23

Изграждане основите на научната лаборатория в българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на о.Ливингстън в Антарктида и работа върху седем научни проекта са основните задачи пред участниците в 30 -та Българска антарктическа експедиция. Това каза ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.Първата група от 15 души тръгва за Антарктида на 19 ноември, сред тях са и четирима строители от с. Чепинци. Втората част от експедицията от 11 учени трябва да замине в средата на януари 2022 г.

Проф. Пимпирев изрази надежда през октомври следващата година към българската база да се отправи и новият български военен научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“. В момента корабът трябва да премине задължителен ремонт и полярниците ни от 30-ата експедиция ще използват отново транспорт на партньорски държави като Аржентина, Испания, Португалия, Бразилия, за да стигнат до Антарктида.

„За 30-ти пореден път наши полярници се отправят към Белия континент, към онази малка България, която те изграждат с много любов, с възрожденски устрем, с любознателност към науката и към чудесата на природата”, посочи президентът Румен Радев в приветствието си на церемонията по връчването на българския флаг. Той заяви, че благодарение на дългогодишните усилия и далновидността на нашите изследователи, България се нареди сред полярните държави и продължава да утвърждава своето авторитетно място на Белия континент и на световната карта на научните достижения.

Ние сме уважавана полярна нация, каза проф.Пимпирев и изтъкна, че българските учени и колегите им от цял свят, които изследват Антарктида правят открития, които са важни за цялото човечество.

„Антарктида е наука, външна политика, екология. Антарктида е бъдещето на човечеството”, добави ръководителят.

По време на първата част от експедицията трябва да бъдат положени основите на новата научна лаборатория в българската база, в която освен нашите учени ще работят и техни чуждестранни колеги от цял свят. Проф. Пимпирев посочи необходимостта от модерна научна лаборатория за българската база и допълни, че тя е включена в пътната карта за научна инфраструктура в България и в ЕС.

От проектите, върху които ще работят учените, два са в областта на медицината, единият от тях ще изследва съня. В изследването ще бъдат включени освен българските полярници и техни испански колеги от съседната база „Хуан Карлос“. Учените ще работят и по проекти в геофизиката за изследване движението на земната кора, по геоложки проект за проучване на полезните изкопаеми, както и по три биоложки проекта за изследване на уникалното биоразнобразие на Антарктида.

Днес президентът връчи националния флаг на изследователите от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция.

Първата им задача е изграждането на модерна научна лаборатория. Ще се работи и по седем научни проекта, два от тях в областта на медицината.

Очаква се учените да се завърнат в края на март.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!