Горещи новини

Стартира национална кампания за насърчаване на детското четене

-18:17-Razloginfo.com

Песни и послания за книгите и четенето, за героите и приказните светове и за това колко е важно да се чете от най-ранна детска възраст.„Това отрано ако го правят, създава у децата интерес към езика, към четенето, към книгите, към опознаването на света“, казва авторката на детски книги Калина Златина.

Мненията – и на родители, за ролята на книгите за възпитанието на децата:

„На нея много ѝ четем откакто се е родила, а това, което мисля, че е най-важно е да се вживяваме и да има зрителен контакт, да правим смешки, докато четем, а и постоянство – всеки ден. И те свикват и започват сами да си ги търсят книжките“.

„От книжките имаше една, дето чудовищата си подреждат стаите, а другата беше, че чудовищата си мият зъбите, голям успех имаме и с двете книжки“.

И мненията на децата за смисъла от четенето:

„Трябва редовно да четат, за да може да се ограмотяват, да знаят много, в училище да са първи“.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ се прави в последния ден от изложението „Алея на книгата“ в София.

Вече десет години кампанията започва на 2 април, когато е Международният ден на детската книга. Но заради Covid мерките и затворените училища тогава, асоциация „Българска книга“ организира инициативата сега.

Тазгодишната инициатива включва и инициативата известни българи да четат на деца, сред които певицата Виктория Терзийска, гимнастичките Невяна Владинова и Катрин Тасева и прима балерината Маша Илиева. Тя ще продължи онлайн до 3 октомври.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!