Горещи новини

Стартира Национален конкурс за детска рисунка “Моята паричка“

-19:01-Razloginfo.com

Стартира Национален конкурс за детска рисунка „Моята паричка“. Конкурсът е за деца до 12 години, като задачата пред тях е да измислят и претворят в рисунка проект на банкнота – от съществуваща или измислена от тях валута.От 20 март до 30 април 2023 г. чрез сайта на конкурса www.parichka.bg децата могат да подават своите проекти. Онлайн гласуване на публиката и авторитетно жури ще определят петима победители, които ще получат специални награди. Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк, официален партньор на конкурса. Издателствата Клевърбук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите и интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата е част от официалната програма на Global Money Week 2023 за България. Организатори са платформата за финансова грамотност The Little Chief и медията на модерната жена Mammi.bg, а идеята е с тази по-арт насоченост да бъде привлечено вниманието на семействата към по-сериозната тема за финансовата грамотност, за децата и парите.

Всички новини и актуална информация около конкурса може да следите във Facebook и Instagram страниците на инициативата.

Етапите


20 март – 30 април:
 Подаване на проекти за участие в конкурса

1 май – 20 май: Гласуване на публиката през сайта на конкурса

До 25 май: Гласуване на журито

Началото на юни: Награждаване

Наградите

Победител на публиката – 700 лв., книги/образователни комплекти

Първо място на журито – 700 лв., книги/образователни комплекти

Второ място на журито – 400 лв., книги/образователни комплекти

Трето място на журито – 200 лв., книги/образователни комплекти

Специална награда на Уникредит Булбанк – 400 лв., книги/образователни комплекти

Журито

В допълнение на вота на публиката 5-членно жури от фигури от сферата на финансите, културата и медиите ще изберат трима победители. Уникредит Булбанк ще подбере и още един победител за специална награда.

Членове на журито са:

– Милена Стойчева, предприемач, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологи

– Хубен Черкелов, художник, известен в международните творчески среди със своите произведения, изградени по заимствани от банкноти и монети графични и символни елементи

– Живка Попатанасова, журналист от BTV Media Group, водещ на бизнес подкаста на медията, както и на видеоподкаста „Жените на България”

– Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика

– Представител на Уникредит Булбанк

Това е повече от конкурс…

Сайтът на конкурса е оформен и като пространство с богато полезно съдържание за деца и родители на тема пари, лични финанси, финансови навици. В специалната секция Научи ще откриете полезни статии, свободни за изтегляне ресурси и съвети, свързани с децата и парите.

В центъра на инициативата е конкурсът, но той се явява фон на по-дълбокия разговор по темата за финансовата грамотност на децата. Темата за парите често се избягва от семействата като сложна и скучна. Игровият подход и ангажирането на въображението чрез конкурса дават добра основа за пречупване на това мислене и естественото въвеждане на темата за парите и личните финанси сред интересите на децата.

Чрез ангажираност в творчески процес на рисуване и проектиране децата ще имат възможността и мотивацията да се запознаят детайлно с функциите на парите и тяхното развитие във времето, с елементите на паричните знаци, тяхното значение и взаимодействие. Ще могат да опознаят българските и европейските банкноти и монети, както и да използват повода да получат полезни умения относно управлението на парите и личните финанси.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!