Горещи новини

Стари Android смартфони губят достъпа до защитени сайтове

-12:34-Razloginfo.com

Много потребители скоро може да се нуждаят от обновяване на Android смартфоните си, за да посещават защитени уебсайтове. Let’s Encrypt предупреди, че телефоните с версии на Android преди 7.1.1 Nougat няма да се доверяват на кореновия сертификат, считано от 2021 г., което означава, че ще блокират много от защитените сайтове.

Организацията кръстосаното подписване по подразбиране за своя сертификат на 11 януари 2021 г. и ще прекрати изцяло партньорството за кръстосано подписване на 1 септември същата година.

Налице е частично решение чрез инсталиране на браузър , тъй като Mozilla е партньор на Let’s Encrypt, и използване на собствено хранилище за сертификати, но това няма да помогне при конкурентни клиенти или функционалност извън браузърите, отбелязва .

Често разработчиците отказват поддръжка на по-стари операционни системи. Това обаче може да е болезнено решение, като се имат предвид правилата за актуализиране на Android. Около 33,8% от Android потребителите в използват версия, по-стара от 7.1, а някои производители на хардуер прекратяват поддръжката рано.Доставчиците на предлагаха сравнително малко актуализации в предишните години, а някои устройства (обикновено бюджетни телефони) дори оставаха с първоначалната версия на операционната си система. Оказва се, че ако сте купили смартфон през 2016 г. или дори през 2017 г. внезапно може да загубите достъп до някои уебсайтове.

Но ситуацията с актуализациите на Android се подобрява. Samsung и други производители се ангажират с три години . Това обаче няма да промени реалността за много хора с по-стар хардуер, ако не могат да използват Firefox. Те ще имат достъп само до сайтове, които не са защитени с Let’s Encrypt.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!