Горещи новини

Средната температура на човешкото тяло спада и никой не знае защо

-11:19-Razloginfo.com

В средата на 19 век германският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих се заема да установи средната температура на човешкото тяло. Той предполага и се оказва прав, че високата температура (т.нар. треска) е симптом на заболяване, а не заболяване само по себе си и въвежда температурни диаграми в болницата в Тюбинген, която ръководи.

Въз основа на работата на френски лекари, която констатира, че частите на тялото, където има възпалителен процес, са с по-висока температура от останалите, както и че средната температура на човешкото тяло е 36,9 ° C, Вундерлих се заема да докаже теорията си и да я усъвършенства, пише сайтът IFLScience.

С помощта на 30-сантиметров термометър, който се поставя под мишницата, той измерва температурата на над 25 000 пациента, като отчита повече от един милион показания. През 1868 г. той публикува своите открития, след като установява, че средната нормална температура на човешкото тяло е 37° C.

Тези знания са усъвършенствани с течение на времето. Знаем, че температурите на човешкото тяло варират през денонощието, като са по-ниски сутрин и достигат връх около 18:00, както и че има разлики в температурите между мъжете и жените.Оттогава обаче учените забелязват нещо странно. Изглежда, че средната телесна температура спада. Проучване от 2017 г., което разглежда над 250 000 измервания на температура на 35 000 британски пациенти, установява, че средната орална температура е 36,6° C. Едно изследване, публикувано по-рано тази година показва, че средната температура на тялото в САЩ постоянно спада с около 0,02° C десетилетие след 1860 г.

Новото проучване, публикувано в Science Advances, открива нещо още по-странно. Разглеждайки хората Цимане, местно население в боливийската Амазония, известно с отличното си здраве, изследователите установяват, че средната им температура бързо намалява, приблизително 0,05° C на година, откакто са започнали да я измерват като част от проекта Tsimane Health and Life History Project през 2001г.

Разглеждайки медицинските записи на 5500 души между 2002 и 2018 г., изследователите са анализирали 18 000 наблюдения, коригирайки фактори, които могат да повлияят на телесната температура, включително околната температура, инфекции и телесна маса. За по-малко от две десетилетия при Цимане бе наблюдавано същото ниво на спадане на температурата, което се наблюдава в САЩ в продължение на два века.

„Независимо как правим анализа, спадът е налице“, коментира Томас Крафт от Университета на Калифорния в Санта Барбара. „Дори когато ограничихме анализа до <10% от възрастните, които бяха диагностицирани от лекарите като напълно здрави, все пак наблюдаваме същия спад на телесната температура с течение на времето.“

Средната телесна температура на хората Цимане сега е 36,5° C. Какво се случва?

„Спадът може да се дължи на нарастването на съвременното здравеопазване и по-ниските нива на продължаващите леки инфекции сега в сравнение с миналото“, обяснява Майкъл Гървен (Michael Gurven), професор по антропология в Университета на Санта Барабара „Но докато здравето като цяло се подобри през последните две десетилетия, инфекциите все още са широко разпространени в селските райони на Боливия. Нашите резултати показват, че спадът на инфекциите сам по себе си не може да обясни наблюдаваните спадове на телесната температура“.

Екипът предполага, че промяната може да се дължи на това, че хората са в по-добро състояние, така че телата им работят по-малко, за да се борят с инфекциите, или че достъпът до антибиотици и други медицински лечения като противовъзпалителни лекарства означава, че инфекциите траят по-малко време, отколкото в от миналото, добавяйки, че респираторните инфекции са причинили по-голямо повишаване на температурата през ранните години от тяхното проучване, отколкото последните години.

Екипът обаче, не открива неоспорим аргумент, който да обясни спада, а смята, че това може да е комбинация от фактори, от по-добър достъп до здравеопазване до подобряване на жизнения стандарт.

„Другата възможност е, че телата ни вече не е нужно така да работят толкова усилено, за да регулират вътрешната температура заради климатиците през лятото и отоплението през зимата“, коментира Крафт. „Макар телесните температури на хората Цимане се променят в зависимост от времето на годината и метеорологичните условия, Цимане все още не използват никакви съвременни технологии, помагащи им да регулират телесната им температура. Те обаче имат по-голям достъп до дрехи и одеяла“.

Въпреки че е трудно да се формулира причина за промените в телесната температура, екипът смята, че измерването на средната температура (и промяната й) на цели популации може да се използва като индикатор за здравето на населението като цяло, по същия начин, както продължителността на живота.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!