Горещи новини

Спорните текстове в Закона за лова ще бъдат прецизирани

-15:32-Razloginfo.com

Ловци и природолюбители се обявиха срещу спорни промени в Закона за лова, които дават възможност за използването на отрови и взривове. От Агенцията по горите обявиха, че текстовете ще се прецизират.

Полиция и военни могат да използват капани, отрови и взривни вещества, ако готвените поправки в Закона за лова и опазването на дивеча станат факт. Целта е да се ограничи разпространението на Африканската чума по свинете, мотивират се вносителите.

„Категорично против сме подобни действия“, посочи Иван Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас.

Абсолютно неизбирателни средства за лов, каквито са, примерно, капаните и които в момента са забранени от Закона за лова и опазване на дивеча. Законът се казва „Закон за лова“, ама след това има и „опазване на дивеча““.Предлагаме единствено използването на уреди за нощно виждане, коментира Юлиан Русев от Изпълнителната агенция по горите и поясни, че другите текстове ще бъдат прецизирани.

„Получихме много становища и предложения, включително и жалби, както от неправителствени организации, така и от граждани. На 27-и е предвидено заседание на Ловния съвет, където всички тези приложения ще бъдат разгледани и този текст ще бъде прецизиран“.

Използването на полиция и военни ще става само след разписани заповеди за определени райони и само при увеличена популация на дива свиня, каквато в момента няма, посочва той от Бургас Мариан Иванов.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!