Горещи новини

Според проучване: Старите играчки и вещи съдържат токсични вещества

| 16:36

Шведско проучване показва, че, ако децата играят със стари играчки, то това може да крие риск за здравето им.Авторите на проучването от университета на Гьотеборг са установили, че над 80% от старите играчки и вещи съдържат токсини, които могат да увредят растежа, развитието и репродуктивните способности на децата, както и да предизвикат рак.

За целите на изследването специалистите са анализирали химическия състав на 157 различни играчки.

Направеният анализ показва, че до 84 % от старите изделия съдържат фталати и късоверижни хлорирани парафини в концентрации, значително надвишаващи нормата.

При новите играчки е регистрирано превишение от 30 %, но то е по-ниско, отколкото при старите. Съдържанието на фталати в стари топки, например, съставлява над 40 % от теглото им, което е 400 пъти повече от допустимия лимит.

Получените резултати показват, че повторната употреба и рециклирането не винаги са полезни и за околната среда. Според авторите на проучването токсините в старите играчки и вещи представляват пречка за бъдещата кръгова икономика, включваща тези практики.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!