Горещи новини

Спираща дъха снимка показва как изглежда изригване на вулкан от космоса

-10:31-Razloginfo.com

Да наблюдаваш изригване на вулкан е интересно само по себе си. Но да имаш място на първия ред 408 км над вулкана вече е супер гледка.

Изригването на вулкана Райкоке, заснето от борда на МКС. Снимка: НАСА

Астронавтите на борда на международната космическа станция (МКС) са успели да заснемат в събота изригването на вулкана Райкоке.

Райкоке е ненаселен остров от веригата на Курилските острови, огърлица от острови разпростираща се на 800 км от северна Япония до североизточна Русия.

Формално част от територията на Япония, вулканичният остров, който е с площ от порядъка на едва 5 км2, е под контрола на Русия от края на Втората световна война насам.Снимката показва „гъбата“ на изригването, при което пепел и прах биват катапултирани в небето със страшна сила.

Вулканичната пепел е богата на силикати, които имат температура на топене 1100 градуса по Целзий. Много от самолетните двигатели работят при температура от 1400 градуса по Целзий, което означава, че прахообразните частици ще се разтопят и ще залепнат по чувствителната механика на самолетите. Това може да доведе до отказ на двигателя, поради което вулканичната пепел е опасна за авиацията.

Вулканичната пепел не може да бъде засечена от традиционен радар, нито от гледащите напред радари в муцуните на повечето самолети. По тази причина от огромно значение е възможността за прогнозиране движението на вулканичния облак.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!