Горещи новини

Спешни медици заплашват с оставки

| 19:17

Спешните медици в Бургас излязоха на предупредителен протест днес. Започна и подписка, която ще бъде връчена в Министерството на здравеопазването. Лекарите и шофьорите на линейки предупреждават, че има реална опасност от 10 октомври градът да остане без линейки, ако не бъдат преизчислени заплатите им и ваучерите за храна.По думите на Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ, проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година. Според документа възнагражденията на шофьорите на линейки се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри, информира Нова телевизия.

Протестиращите настояват за диференцирано заплащане на категорията на трудовото възнаграждение, по-добри условия на труд и повишаване на цената на ваучерите за храна, която според КТД-то в момента е 2 лева. Според работещите в Спешна помощ след отпадането на COVID възнагражданията от 1000 лв., възнагражденията в сектора са обидно ниски. Заплатите на шофьорите на линейки са около 900 лв., а на фелшерите около 1400 лв.

„Има филиали, където работата е лудница. В Китен и Приморско лятно време обслужваме около 130 000 души население и почиващи общо един екип – един фелдшер с един шофьор. Получавам 1360 лева основна заплата”, каза Вълкан Вълканов фелдшер в Спешна помощ в Приморско.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!