Горещи новини

София днес е домакин на най-големия форум за иновации и технологии в Югоизточна Европа

| 16:12

На 3 юни 2022 г. София се превърна в най-гореща точка за високотехнологичните услуги в Югоизточна Европа като домакин на международната конференция SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT. Фокусът на събитието е „Икономиката на знанието – основа на бъдещето на Югоизточна Европа“.Форумът се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) ,  Българската стартъп асоциация (BESCO), Министерството на електронното управление и Софийска Община в партньорство с InvestSofia. Неговата основна цел е да подпомага развитието на бизнес екосистемата в Югоизточна Европа и да позиционира региона като водеща дестинация за услуги с висока добавена стойност в света. Събитието успя да събере бизнес лидерите на водещите технологични компании и стартъпи в България и страните от Югоизточна Европа.

По време на форума бяха обсъдени тенденциите и прогнозите за развитието на индустрията на бизнес услугите и технологичния сектор. Бяха обсъдени и необходимите трансформации, които трябва да се случат в региона, за да може икономиката на знанието в Югоизточна Европа, за да расте с още по-бързи темпове и да бъде конкурентен играч на световната карта.

„Много важно е да има диалог с правителството по всички важни теми, защото вече не можем да говорим за промени или предвижване напред с малки крачки. Нужни са ни големи скокове. Вече не е достатъчно ние като бизнес да знаем колко значима е индустрията на знанието – трябва да образоваме и обществото за неговата важност за държавата.“, каза Илия Кръстев,  председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

Необходимите трансформации както на национално, така и на регионално ниво, се случват на ниво компании и след това на ниво индустрия. Държавната администрацията също е неразривна част и от този процес.

„В миналото инвеститорите идваха в България заради евтините недвижима собственост, труд и електричество. Искаме в бъдеще те да идват тук заради зелената ни мощност и умните ни хора. Това е нашият план – да привлечем инвеститори от следващо ниво в нашите географски ширини. Необходимо е да върнем предприемаческия подход в икономиката ни.“, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

„Нашата основна цел е да подпомогнем и да направим лесно развитието и работата на бизнеса в сферата на иновациите. От стратегическо значение е индустрията на знанието да се превърне в основата на икономическото развитие на региона“, каза Божидар Божанов, министър на електронното управление. „Има много неща, които искаме да променим. В рамките на стратегията ни влиза първо да приложим свързаност на всички системи, защото това ще ни позволи да направим и автоматизация“, допълни той.

„Европа не може да се конкурира по отношение на иновациите със САЩ или по отношение на цените с Китай. Но по отношение на политиката на живот Европа е лидер. В това отношение в една община има много по-дълбоко разбиране на хората и техния бизнес. Ние се опитваме да намерим правилния подход за изграждане на интелигентна инфраструктура на града, базирана на концепцията „15 минути“ по парижки модел. Там можете да намерите всичко, от което се нуждаете за живот, в рамките на 15 минути пеша“, каза Генчо Керезов – зам.-кмет на Столичната община в направление „Дигитал.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!