Горещи новини

Смели мъжаги спасиха кръста, въпреки ограниченията в държавата (обзор)

-16:06-Razloginfo.com

Пандемията стана причина традицията на един от най-големите православни празници – Богоявление, да бъде променена – в някои градове се отказаха от ледените хора и литийните шествия.

На други места обаче никой не можа да спре хората Светият Кръст да бъде спасен, както всяка година на Йордановден.

Калоферци останаха твърди на традицията. Напук на коронавируса, призивите на местната власт и полицейското присъствие, около 150 мъже пяха народни песни и играха хоро във водите на река Тунджа.

„От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати“, каза един от участниците в хорото.

С мъжкото хоро калоферци извадиха разпятието от ледените води на реката.24-годишен военнослужещ от авиобаза Безмер пък спаси кръста от водите на река Тунджа в Ямбол. 14 мъже на възраст от 18 до 70 години скочиха в река Тунджа. Пръв до светия кръст стигна Тони Славов.

Ритуалите на големия празник Богоявление в Силистра за малко да бъдат осуетени от общинската администрация, предвид пандемията. Доростолският митрополит Яков обаче отклони идеята за забрана на хвърлянето на кръста.

„Дори да ни арестуват, ако трябва да ни глобят, но няма да отстъпим. Да дадат писмо, че забраняват един от най-големите Господски празници“, коментира той.

 

Поради тази причина от общинската администрация отказаха да участват в празника.

Русенец извади кръста от водите на Дунав край града. 56-годишният Иво Колев е безработният учител по физкултура. Той пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината.

21-годишният варненец Александър Матев пък спаси кръста от ледените морски води край Първа буна във Варна. През 2019 г. той отново хвана кръста.

В ледените води на река Лесновска в Елин Пелин Светият кръст бе изваден от Йордан Христов на 39 години. Преди това от църквата „Свети Николай Чудотворец“ в града до реката се проведе литийно шествие.

Без традиционното литийно шествие мина ритуалът по спасяването на Кръста в Бургас заради противоепидемичните мерки. 18-годишният Иван Гайтанов извади кръста от морето. Той скача за първи път, ученик е в бургаска гимназия. Над 50 души взеха участие в ритуала днес.

Трима курсанти от Националния военен университет във Велико Търново влязоха в надуваем тренировъчен военен басейн, за да извадят символично кръста на днешния християнски празник Богоявление – Йордановден.

Пловдивският митрополит Николай проведе церемонията с отслужване на Богоявленския водосвет на брега на Марица срещу Водната палата. 22-годишният Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста в Пловдив.

Вячеслав Борисов, на 36 г., за трети път извади кръста от водите на езерото в ж.к. „Дружба“ на Богоявление в столицата. Богоявленският водосвет бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп пред събралата се публика на езерото. Ритуалът се проведе пред по-малко хора от обичайното и без официални гости.

На Богоявление (Йордановден), Светия кръст, в Разлог, бе изваден от 26-годишния Асен Юруков. Той успя за най-бързо да се ориентира и да намери кръста. Стотици жители на Разлог присъстваха на християнския ритуал по спасяване на Светия кръст в Разлог. За неговото спасяване органите на реда допуснаха само мъже, които предварително се бяха записали и представили кръщелно свидетелство.

На празникът на село Добърско – 6 януари (Водици), героят на днешния ден, хванал кръста в ледените води на река „Клинец“, се казва Християн Махлиев. Той спаси кръста и на миналогодишния Йордановден в Добърско.

Днес, макар и в епедимична обстановка, младите юнаци на Белица отново изразиха уважението си към традициите и желанието за здраве и сполука във всеки дом. В студените води на реката се хвърлиха четирима смелчаци, но за пореден път Богоявленския кръст бе намерен от Марио Чонков, който не пропусна да поздрави своята баба и сестра с именния им ден. Старо и младо в едно със свещеника се потопиха за здраве в студените води на река „Вотръче“ и си пожелаха здраве, берекет, щастие и късмет.

Един от най-древните християнски празници – Богоявление, беше почетен в Банско подобаващо и както се полага – тържествено, но със смирение и благоговение. Александър Хаджигеоргиев – син и брат на свещеници, извади кръста от водата във фонтана на градския площад, където християнския символ символично бе хвърлен за здраве.

17-годишният Александър Михайлов спаси Богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил. Той участва в ритуала за втора година, но за първи път успява да извади Богоявленския кръст от водите на реката.

Тази година заради усложнената епидемиологична обстановка нямаше хвърляне на кръст в река Благоевградска Бистрица. Вместо това се състоя тържествена света литургия, а освещаването на кръста бе извършено в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград.

Малко по-късно на площад „Македония“ се проведе освещаване на знамето на Бригадно командване – Благоевград. Ритуалът извърши отец Петър Стефанов, в съслужение с други свещеници от благоевградската църква.

Струмяни отбелязва светлия християнки празник Йордановден. След отслужването на света литургия в местните храмове се проведоха церемонии по освещаване на водата. Традиционният празничен Богоявленски водосвет бе съпроводен с хвърляне на кръста във водните басейни на територията на общината.

Тази година кръста в ледените води уловиха:
– Николай Добринов Йовев – 32 години в с. Микрево;
– Христо Красимиров Христов – 14 години в с. Струмяни ;
– Димитър Йорданов Атанасов – 18 години в с. Илинденци.

По традиция от името на кмета на Община Струмяни г-н Емил Илиев, бяха подарени на преборилите се във водата смелчаци осветени златни кръстчета, с пожелание за много здраве, късмет и успехи през новата година.

В Симитли отбелязаха празника с тържествена служба. Отец Спас отслужи Божествена Света Василиева литургия в храм „Рождество Богородично“ – град Симитли. Тази година традиционният ритуал по освещаване на водата на брега на река Струма бе отменен заради епидемиологичната обстановка в страна и направен символично в храма в града. Ритуалът по хвърляне на кръста, който се правеше в река Струма, тази година, бе извършен символично в храма. Кръстът бе потопен в купол и откупен от Елена Мончевска за 300 лв., след което всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!