Горещи новини

Случи се! Хлябът стана 2,50 лв.

| 18:20

Доскоро за масовия хляб „Добруджа“ в разфасовка от 830 гр. се плащаше около 1,90 лв. Сега цените в различните магазини вече са се увеличили и са в диапазона от около 2,20 до 2,50 лв.В началото на кратката работна седмица председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева, заяви, че вече доставните цени на насъщния са увеличени, информира bTV.

Така за последните две години цената на масовия хляб почти се удвои, като преди пандемията цената му бе около 1,2 – 1,3 лв. Той поскъпна на няколко пъти с по 30-40 стотинки.

За същия период на международните борси цената на природния газ се увеличи над 9 пъти, а тази на електроенергия над 5-6 пъти (а на моменти и повече). Тези на пшеницата над два пъти, като основният ръст е от началото на тази година и е подхранван от войната в Украйна, която е основен производител на зърнени и маслодайни култури в черноморския регион.

Случващото се с цената на хляба е причина инфлацията да продължи да се покачва и през април, защото хранителните стоки и хлябът заемат централно място в потребителската кошница, която следни Националния статистически институт при определянето на показателя.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!