Горещи новини

След падналата лавина до хижа „Вихрен“ и блокираните 10 коли – кога ще започне разчистването

| 9:44

Висока е лавинната опасност в планините у нас заради рязката промяна в температурите и редуването на топло и студено време. Какво съветват планинските спасители и кога блокираните 10 автомобила между хижите „Бъндерица“ и „Вихрен“ ще бъдат прибрани от собствениците им?Има спонтанно паднали лавини, отиването в тези райони би било рисково, ако не спазваме правилата. Пролетните лавини са характерни с по-ниската си скорост на движение, с големи буци късове тежък сняг, заяви в БНТ „Денят започва“ Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско.

Там има около 2000-3000 кубика сняг и разчистването няма да стане за час-два, със сигурност ще трябва да качим тежка техника, ще направим лавинно отцепване с радиостанции, това са блокирани коли, няма бедстващи хора. В тези условия на снеговалеж ще бъде трудно да предприемем каквито и да е действия и да излагаме хора на риск, веднага щом времето се пооправи и имаме видимост ще направим обследване на лавинната опасност и ще предприемем действия за почистване на пътя, за да могат хората да си вземат колите и да си ги приберат, допълни Стойчо Баненски, заместник-кмет по строителството на Банско. По думите му са поставени знаци в района.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!