Горещи новини

След Москвич и ЗАЗ обмисля нов Запорожец

| 18:42

Бюджетните превозни средства обикновено са много търсени. Това не е изненадващо, тъй като нивото на благосъстояние на украинските граждани, вследствие на войната, спада драстично. А и Украйна отдавна се нуждае от евтина кола за ежедневна употреба. Сега стана известно, че инженерите на ЗАЗ може да успеят да решат този проблем.В съветско време за „народен“ автомобил в Украйна, а и у нас, се смяташе ЗАЗ-965, който стана широко известен като „Запорожец“. колата имаше доста прост дизайн и двигател с ниска мощност. Поради това колата се продаваше на едни от най-ниските цени в цяла Източна Европа.

След Москвич и ЗАЗ обмисля нов Запорожец - 2

Сега Запорожският автомобилен завод всъщност е в състояние на застой. Партньорството с автомобилната компания от Китай Chery не даде осезаеми резултати и украинската марка не успя да изплува. Междувременно този завод все още има ресурсите да създаде и да произвежда ново превозно средство.

Наскоро дизайнери пуснаха няколко рендера, показващи моделната линия ZAZ-965, но съобразени с моделната 2022-2023 година, които се „родиха“ от появилите се слухове за чуждестранен интерес към производствените мощности на ЗАЗ. От ескизите се вижда, чу екстериорът на новата ЗАЗ-ка има много общо с класическия съветски автомобил.

След Москвич и ЗАЗ обмисля нов Запорожец - 3

Именно липсата на радикални промени в дизайна ще позволи, според автора на проекта, пускането на нов модел „Запорожец“ в най-кратки срокове. Така украинците ще могат да си купят чисто нова кола за малко пари.

Трябва да се отбележи обаче, че без помощта на чужда автомобилен производител заводът няма да може да реализира проекта за съживяване на Запорожец. Но кой ще е той?. Спекулациите са за Renault. Французите, след като се оттеглиха от Русия, спокойно могат да започнат да произвеждат евтини ЗАЗ-ки в Украйна, като това би станало с помощта на готови възли и агрегати от румънската Dacia.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!