Горещи новини

След кеша Швеция обръща гръб и на платежните карти

-12:11-Razloginfo.com

Дигитализацията на разплащанията се случва с по-бързи от очакваното темпове. Последните данни показват, че Швеция, която е сочена като една от първите изцяло безкешови общества в света, вече е отхвърлила не само кеша, но и платежните карти. По време на седмицата, белязана от големи отстъпки в края на ноември, в скандинавската страна са били регистрирани по 5000 плащания на час – с мобилното приложение Swish. Апликацията, която обединява платежните системи на шест от водещите банки в страната, позволява потребителите да изпращат пари директно по телефонен номер, а също така и да правят лесни и бързи разплащания с онлайн и офлайн магазини. През последния уикенд на ноември са били осъществени 3,6 млн. разплащания – без кеш и без платежни карти – изцяло в приложението.Подобни тенденции, дори и не в този мащаб, отчита и алтернативата на Swish в България – норвежката платформа за мобилни разплащания Settle, оперираща в страната от март 2021 г. Според проведено проучване от компанията през ноември тази година над ⅓ от анкетираните смятат, че плащането през мобилния портфейл в телефона им пести време и натоварването да носят портфейл в себе си, както и ги предпазва от злоупотреба с банкова карта. За 44% от анкетираните мобилният портфейл е предпочитан, независимо от ситуацията, 35% използват мобилни разплащания, винаги когато имат тази възможност при пазаруване онлайн и 21% – когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

„Българските потребители вървят в крак с европейските тенденции и вече изискват от търговците повече удобства в процеса на пазаруването, а от своя страна бизнесът не само прави всичко възможно, за да отговори на нуждите им, но и намира редица позитиви от интегрирането на Settle като част от потребителското изживяване. Нашите партньори отчитат, че при избор на плащане със Settle получават преимущества като по-малко „изоставени колички“, по-бързо и лесно приключване на поръчките от потребителите, автоматично получаване на постъпленията и лесно възстановяване на сумите към клиентите, в случай на връщане на поръчката. В допълнение, ние работим и в тясно сътрудничество с най-активните от тях, за да имат възможност да предложат и допълнително отстъпки и по-атрактивни условия за техните клиенти”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България. Проучването на Settle показва, че повече от половината от анкетираните си представят, че до 2-3 години всички разплащания ще са изцяло дигитални и бъдещето на парите ще претърпи драстични промени, а парите в брой ще бъдат използвани все по-рядко.

За Settle

Мисията на Settle е да създаде свят, в който парите са дигитални и демократизирани. Settle Group развива приложението Settle, целящо създаване на полезни връзки и лесни разплащания между хората и бизнеса.

С приложението Settle индивидуални потребители могат незабавно да изпращат, получават и управляват пари от телефона си. А всеки бизнес има достъп до набор от решения за приемане на изцяло мобилни плащания във всяка една ситуация, без необходимост от допълнителни устройства.

Settle е достъпен на 22 пазара в Европа, като разчита на местни партньорства. Местните дружества помагат на Settle да достигне до хората и бизнеса в цяла Европа.

Settle е кулминацията на 10-годишен опит в сферата на мобилните плащания. Екипът зад приложението се налага като лидер в мобилните плащания и търговия от 2010 г. насам. От централата си в Норвегия,

компанията вече повече от десетилетие разработва платформа за финансови услуги от световна класа. Екипът на компанията е разработил първата платформа за мобилни плащания в Скандинавските страни и е стартирал първата система за мобилни плащания в Норвегия (mCASH), повлиявайки на живота на милиони хора и помагайки им коренно да променят начина, по който плащат и получават плащания. Целият този опит и технология сега се прилагат от Settle Group за създаването на най-голямата съвместна мрежа за мобилни разплащания в Европа.

Settle България е съвместно начинание със стратегически партньор в страната, в лицето на Management Financial Group.

За MFG

Management Financial Group е 100% българска група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране на всеки без оглед на моментното му социално и финансово състояние. Някои от компаниите в групата оперират на българския пазар от над 16 години. MFG е активна в шест държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Испания и Северна Македония, и планира мащабна геоекспанзия на ключови европейски пазари и поне на още един континент още през 2022-ра. Групата на MFG е отговорен работодател на над 8300 човека в над 450 офиса в държавите, в които оперира.

Основният фокус на MFG е предлагането на финансови и кредитни продукти за физически лица и малък и среден бизнес. Дружествата в групата имат общо 15 действащи регистрации и лиценза за извършване на различни регулирани дейности – кредитиране, кредитно посредничество, пощенски парични преводи, платежни услуги и издаване на електронни пари, които са издадени от съответните надзорни органи на България, Румъния, Русия, Полша, Естония, Украйна и Северна Македония. В портфолиото на холдинга влизат компании и брандове като Easy Credit, Бяла Карта, Viva Credit, Fintrade, АКПЗ, Violeta, P2P лендинг платформата iuvo, моделът „купи сега, плати по-късно“ NewPay, приложението за управление на лични финанси Rilla, приложението за мобилни разплащания Settle и др.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!