Горещи новини

Скъпите горива се връщат по Коледа

| 9:26

Радостта на родните шофьори от поевтиняването на горивата е напът да помръкне, вещаят експертите. Международните новини и намерението на ОПЕК+ да намали дневния добив на петрол с 2 милиона барела ще се отразят и на нашия пазар, макар и с леко забавяне. Това е най-рязкото намаление на добива от 2020 година насам. В допълнение от 5 декември влиза в сила ембаргото върху внос на руски петрол в ЕС, а на руски нефтопродукти – от 5 февруари 2023 г.Междувременно държавната помощ от 25 ст. на литър за скъпите горива може да приключи доста по-рано от предвиденото. В момента държавата изплаща по около 1 милион лева на ден за компенсация на шофьорите, а по програмата са предвидени само 150 милиона. Още при встъпването си в длъжност служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева предупреди, че парите могат да свършат през ноември. Така голямото пътуване по Коледа и Нова година пак ще е на дебели цени, както беше и през лятото. Пиковите стойности на горивата бяха регистрирани в средата на юли, когато повечето българи се отправят на ваканции.

Добрата новина е, че в момента купуваме най-масовия бензин А95 на цена отпреди войната. В страната горивото се продава средно за 2.96 лева, а в Пловдивско е още по-евтино – около 2.92 лв./л. След държавната отстъпка от 25 ст. цената пада на 2.67 лева. Толкова струваше А95 в края на февруари, когато Русия нахлу в Украйна. След юли месец цената на А95 върви с по-малко, но надолу. Поевтиняването за последния месец е 17 стотинки, а за три месеца – с 45 ст., сочат данни на специализирания сайт fuelo.net.

Метанът също е поел курс на поевтиняване и от над 6 лева за килограм сега се търгува на дребно за 5.25 лева. Цените при пропан-бутана са без драматични движения и след държавната отстъпка литър се продава за около 0.86 лева. Не толкова оптимистични са прогнозите при дизеловото гориво. От бензиностанциите съобщават, че цените се вдигат с по стотинка-две от средата на миналата седмица. В момента дизелът струва около 3.25 лева и е с около левче по-скъп от миналата година по това време.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!