Горещи новини

Скопие пак се запъна като магаре на мост! Съседите ни са оспорили общите корени на българската и македонската азбука

-21:19-Razloginfo.com

До нов разрив между София и Скопие се стигна след 16-тата поредна среща на съвместната българо-македонска комисия.За това съобщи проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията, минути след приключване на работата й, предаде БНТ. По думите му, на срещата, която трябваше да изясни и постигне съгласие по общата ни история, е била поставена още една червена линия.

Съседите ни са оспорили общите корени на българската и македонската азбука. Разговорите са започнали под сянката на случилото се в Република Северна Македония на 8 декември, когато представители на страната заявили, че Свети Климент е създал македонската духовност, писменост и книжовност.

Проф. Димитров припомни, че още в края на 2018 г. съвместната комисия е приела препоръки към двете правителства за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, Свети Наум и Цар Самуил.

Резултатите са нулеви. Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие защитават незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно опасение, че малко трудно ще върви работата през следващата година, обясни проф. Димитров.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!